На днешното си пленарно заседание депутатите изслушват председателя и членовете

...
На днешното си пленарно заседание депутатите изслушват председателя и членовете
Коментари Харесай

Изслушват председателя и членовете на КЕВР в НС

На днешното си пленарно съвещание депутатите изслушват ръководителя и членовете на КЕВР.

Гледайте на ЖИВО съвещанието на Народно събрание тук:



В началото на чуването ръководителят на КЕВР Иван Иванов осведоми:

" От 1 януари идната година следва увеличението на цената на водата. В идващия 5-годишен интервал ще се усили с до 125%. В Шумен се желае цената да стане 4,60 стотинки от идната година. Това е поради извършената водна промяна. Нищо от поставените цели не се случи. Нито казусът с течовете беше решен. На фона на повишението на цените на всички съществени хранителни артикули, този удар ще се отрази пагубно на джоба на елементарните българи. Водната промяна на предходното болшинство планува 5-годишни бизнес-планове. Внесли сме законопроект, с който да спре това безумство. КЕВР влезе в ролята на пророк каква ще е цената на природния газ за година напред.

Относто ВИК бранша желая да разсея подстрекателство, че това са цени, които надали не тези цени ще влязат в действие. Те само са препоръчани. Хайтов споделя - едно е да искаш, друго е да можеш да го постигнеш. ВиК операторите желаят високи цени, само че това не значи, че регулатора ще ги откри. Регулаторът лимитира такива претенции. До 30 юни ВиК операторите бяха задължени да показват своите бизнес-плановете и цени за идващите 5 години. Започна да тече 6-месечен интервал, в който всички тези бизнеспланове би трябвало да бъдат тествани, би трябвало в диалогов режим специалисти на комисията да бъдат поискани спомагателни данни за тези цени и в края на годината регулатора ще се произнесе.

В цената на ВиК услугите - половината от разноските на операторите отиват във Фонд " Персонал ". 15 000 души работят в бранша. Средната заплата е малко над 1 200 лв.. Това беше повода да се проведат диалози сред Министерство на регионалното развитие, ВиК холдинга и синдиката и да се излезе на 21 януари със съглашение, в което написа, че ВиК сдруженията изискват реализиране на годишен растеж на заплатите с 15%. И това е направено, с цел да се доближи междинна работна заплата, съответстваща с тази за страната. Вече липсват фрагменти, които да работят при тези ниски заплати.

ВИК операторите заложиха 15 % нарастване на заплатите. Вторият съставен елемент е цената за ел. сила - сред 15 и 40 %. Тези разноски се трансформират според от изменението на цената на електрическата сила. Една част не се възползваха да изберат снабдител на ел. сила, тези които не са го създали, получават сила от снабдител на последна инстанция, която е по-скъпа.

Около 10- 15 % от разноските са за нова инфраструктура. Голяма част от нея е извънредно износена, по тази причина е належащо тези разноски да бъдат осъществени. Иначе ще се стигне до пагубна обстановка.

Регулаторът е задължен да отбрани публичния интерес - на потребителите, само че и на операторите, където работят 15 000 души, да намерим уравновесено решение, с цел да няма внезапно повишение на цената на ВИК услугата.

Георги Георгиев от Има Такъв Народ попита Иван Иванов юридически ли е разбор на осъществяване на предходните 5-годишните бизнес-планове?

" КЕВР прави годишна инспекция на осъществяването на бизнес-плановете. Ние насърчаваме ВиК- операторите по какъв начин да си изпълнят дълготрайните цели. Там, където не е употребена сумата за капиталови планове, се употребява за понижаване на цената. На 17 ВиК сдружения цената на водата беше понижена. Срещахме опозиция от страна на ВиК операторите. Защото там, където хората са платили за вложения и парите не са употребявани, те би трябвало да се върнат ", отговори Иванов.

Александър Иванов от ГЕРБ-СДС попита: Най-важното съответствие би трябвало да е сред цена и качество. Тези бизнес-планове подсигуряват ли непрекъснатост на водната услуга?

" Операторите се глобяват и със наказания поради качеството на услугите. Ние дефинираме пределни цени на водата. Тази цена служи за отбрана на потребителите ", отговори Иванов.

Манол Генов от Българска социалистическа партия: Нарушен е дебитът на водоподаване, помним драмата с водата в Хасковско. Как може да се задължат ВиК сдружения да дават вода на краткотрайно редуцирани цени при неприятно нейно качество с примеси?

" Ние нямаме пълномощия да глобяваме с наваляване на цената на водата. Само посредством смяна в закона може да се извърши диференциране на цените ", отговори Иванов.

Велизар Шаламанов- Демократична България: Какви са ограниченията при спряно водоподаване повече от 12 часа жителите да бъдат подсигурени с различни източници? Допустимо ли е общините да създават свои капиталови проекти, което основава риск от неоптимално разходване на запас?

" КЕВР годишно прави инспекция по положението на осъществяване на бизнес-плановете. Резултатите са в осведомителната система на комисията. Ние годишно посредством този разбор демонстрираме на ВиК операторите къде да засилят ограниченията да реализират съответните резултати. Ако търсим по-засилен надзор, би трябвало да се вкара лицензионен режим за ВиК операторите ", сподели ръководителят на КЕВР.

Танер Али- Движение за права и свободи: Днес в 21 век в 6 общини има режим на водата. Не може в 21 век да плащаме за вода, която не я употребяваме през днешния ден. Изисквате ли в проектите капиталовите им планове?

" Водата би трябвало да бъде употребена рационално. Решението изисква съществени вложения. Българският ВиК холдинг беше основан с 1 милиард лв. бюджет, с цел да изготвят такива планове и да подкрепи такива планове. Надявам се посредством Плана за възобновяване и резистентност водната инфраструктура да бъде подкрепена. Част от селата са с сред 1 и 10 поданици, а ВиК операторът е задължен да поддържа достъпа - тогава средствата за поддържането тежат доста повече ", сподели Иванов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР