На днешния Велики четвъртък деца от столични детски градини, училища

...
На днешния Велики четвъртък деца от столични детски градини, училища
Коментари Харесай

Деца боядисват великденски яйца на площад Св. Неделя, а патриарх Неофит ги благослови

На днешния Велики четвъртък деца от столични детски градини, учебни заведения и центрове боядисват великденски яйца на столичния площад " Св. Неделя ", участвайки в Празника на православния дух и обичаи. Той се провежда от Софийската митрополия дружно с разнообразни организации.
Празникът се провежда с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит, който благослови децата, а те му изпяха великденски песни.
Децата вземат участие и в разнообразни спортни игри. Сред уредниците на празника са също неделното учебно заведение при храма " Св. мъченица Параскева ", неделното учебно заведение при храма " Рождество Христово ", Асоциацията на българите, боледуващи от алергични и белодробни болести, Асоциацията за развиване на българския спорт, Театралната компания " Празното пространство " и Школата по лека атлетика " Дарко Тим ". Водещ е актрисата Надежда Панайотова.
" Тази самодейност се провежда за пета поредна година под патронажа на Негово Светейшество Неофит - митрополит Софийски и патриарх български, и задачата е да се приобщят децата към обичайна за България вяра, която е православието, запознавайки се с една от хубавите обичаи за боядисването на яйца за Великден ", сподели за Българска телеграфна агенция отец Николай от столичната митрополитска катедрала " Св. великомъченица Неделя ".
Отец Николай описа и за църковното поверие за първото яйце, което св. Мария Магдалина подарява на император Тиберий, като той пита: " Може ли човек да възкръсне? ". Въпросът е обвързван и с това дали може бяло яйце да стане алено и то става алено. " Народната традиция също е такава и първото яйце се боядисва в червен цвят. Има и доста свидетелства на наши съвременници, които споделят, че тази традиция ги е опазила по някакъв метод в православието, тъй като тя е е обвързвана с нашата религия и с живота ни ", сподели отец Николай. 
" Довела съм през днешния ден тригодишни деца от първа група на Осма детска градина. Децата доста се забавляват, като боядисват великденските яйца. Идваме с децата за първи път на тези самодейност на Велики четвъртък ", сподели за Българска телеграфна агенция Светла Игнатова - учителка в Осма детска градина. С присъединяване в тази самодейност децата обогатяват общата си просвета, научават се да съблюдават традициите и за нас е доста скъпо да участваме в такива събития, добави Игнатова.
Доброволци от Асоциацията за развиване на българския спорт, участници в днешната самодейност, обявиха за Българска телеграфна агенция, че постоянно оказват помощ с всички занимания, включени в Празника на православния дух и обичаи.  
След боядисването на яйцата и спортните игри ще потегли и празничната лития, водена от свещенослужители на Софийската света митрополия и от деца, носещи икони и кошнички с боядисани яйца. Празничното шествие ще доближи до храма " Св. великомъченица Параскева ", на ул. " Георги С. Раковски " 58 по маршрута: от площад " Св. Неделя ", хотел " София Балкан Палас ", подлеза на метростанция - софийското Ларго, бул. " Дондуков ", бул. " Георги С. Раковски ",  храм " Св. великомъченица Параскева ". 
Свещениците от храма " Св. великомъченица Параскева " и представители на Столичната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " (СДПБЗН) ще одобряват великденските яйца и картички от децата за хората в потребност, оповестиха уредниците. 
Инициативата e част от Календара на културните събития на Столичната община за 2023 година
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР