На днешния голям празник, наричан Цветница (или Връбница), православният свят

...
На днешния голям празник, наричан Цветница (или Връбница), православният свят
Коментари Харесай

Хиляди се стекоха в църквите за Цветница, имен ден празнуват над 350 000 българи

На днешния огромен празник, именуван Цветница (или Връбница), православният свят отбелязва Вход Господен в Йерусалим. Според Светото писание дни преди своята Кръстна гибел, Иисус Христос е посрещнат тържествено в свещения град.

Хиляди хора се стекоха в храмовете в цяла България, с цел да се помолят за здраве и да отнесат в домовете си върбови клончета. В празничната работа в катедралния храм " Св. Александър Невски " взе участие и българският патриарх Неофит.

Върбовите клончета символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дама си за здраве:

" Ние имаме и персонален празник, това на един от най-големите празници. Страхотно е, че има хора. Жалко, че за изборите на излязоха толкоз хора, само че вярата е по-силна, да " ;

" Нека има хора, дано има, постоянно би трябвало да има вяра за по-хубаво бъдеще ", споделиха вярващи, които бяха в храма на Цветница.

Нека мирът и благодатта на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас - това пожела българският патриарх Неофит на миряните по време на Светата литургия по случай днешната Цветница.

Патриархът прочете слово пред събралите се в катедралния храм " Свети Александър Невски ".

В морската ни столица Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи архиерейска света литургия във връзка празника вход Господен в Йерусалим в новия храм " Св. преподобномъченик Прокопий Варненски " и поздрави всички именици.Той участва и на концерта на хора на варненските момчета и младежи, които извършиха пред хората в храма източноправославни песнопения, предава БНР.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан поздрави хората в препълнения до край храм " Свети прпмчк Прокопий Варненски " с Цветница и заяви, че за първи път във връзка празника концерт от църковни песнопения ще изнесе Хорът на варненските момчета и младежи с диригент Дарина Кроснева:

" На добър час! Честит празник! Божието Благословение и Неговата Милост да бъдат с всички нас! Амин! Днес, в този ден, Варненските момчета като хор ще изпълнят концерт със своите песнопения след Светата литургия в храма, която пък е една още веднъж прослава на Господа, влизащ в Йерусалим. Ролята на младежа да се допре до Храма Господен, до тази плодородна реалност, до учението на Светата Църква, до Евангелския текст, цялото това свещенодействие, което ние изживяваме и което служим ".

От Ямбол вярващи насочиха пожелания: " Много пъстър празник е, доста прекрасен празник. Пожелавам си да бъдем доста здрави. Не единствено аз, а всички да бъдат здрави. Пожелавам да бъдат доста положителни и да бъдат доста здрави. Дано е хубава пролетта " ; " Пожелавам си всички хора да бъдат радостни, щастливи и здрави най-много ".

Днес имен ден у нас честват над 350 хиляди души. От на следващия ден стартира Страстната седмица, която ще приключи с Разпятието и Възкресението на Иисус Христос.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР