На днешния Европейски съвет, който е в неприсъствен формат, не

...
На днешния Европейски съвет, който е в неприсъствен формат, не
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: При сегашното положение не даваме зелена светлина за Северна Македония

На днешния Европейски съвет, който е в задочен формат, не се взема решение – тъй като форматът е задочен. България към този момент няколко пъти изрази позиция, че не може да утвърди преговорната рамка при настоящето състояние. В момента България не смята, че Северна Македония е подготвена да ѝ бъде утвърдена преговорната рамка. Има категорично подчертана позиция на Европейския съвет за тъкмо използване на със Северна Македония. Това съобщи външният ни министър Екатерина Захариева.
По думите ѝ пред Българска национална телевизия, до момента в който не забележим нашите терзания изразени в преговорната рамка – придържане за формулата за езика от 1999 година, пътна карта за осъществяване на Договора за другарство и добросъседство, и експлицитен текст, че няма да се придържат под никаква форма искания за македонско малцинство в България – няма да подкрепим преговорна рамка и старт на договаряния за влизане на Северна Македония в Европейски Съюз.
 Захариева: Медиите работят под натиска освен на подправените вести, само че и на разнообразни режими Захариева: Медиите работят под натиска освен на подправените вести, само че и на разнообразни режими
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева взе участие в министерска среща на държавите-членки на Глобалната коалиция...
Захариева изрично отхвърли изказване на депутата от Българска социалистическа партия Явор Божанков, че до момента не сме сторили задоволително, с цел да защитим българската позиция. А на въпрос дали поради сегашната си позиция ще изпаднем във външнополитическа изолираност, външният ни министър разяснява, че от време на време е мъчно да се изясни на други хора какви са проблемите. Няма да си позволим политика на оклеветяване, акцентира тя, очевидно намеквайки, че не е по този начин от страна на Скопие. " Имаме дълъг описи със случаи, при които подписваме нещо със Северна Македония и то не се извършва ", сподели още Захариева и даде образец с декларацията за езика от 1999 година.
Според външния ни министър, казусът е продължение на идеологията от Титова Югославия. Съответно, в този момент желаеме не уверения за осъществяване на договорености в миналото, в бъдеще, а явен ангажимент да почне в този момент. Не може да продължаваме да поносим антибългаризма в Северна Македония – подобен беше и при подписването на Договора за другарство и добросъседство от 2017 година, неприемливо е при страна, която върви по демократичния път. " Един контракт би трябвало да се извършва - в случай че търсиш метод да не го изпълняваш, ще намериш метод ", сподели още външният ни министър.
" Не ми се желае да се влошат връзките ни със Северна Македония, само че няма по какъв начин България да даде доверие за бъдеще време ", акцентира Захариева. Според нея, това не е комплицирано. " Има критерии - няма по какъв начин в Европейски Съюз да влезе страна, която има нерешени въпроси с друга страна-членка ", безапелационен е външният ни министър.
Екатерина Захариева отхвърли изрично и, че ще лишаваме идентичност на Северна Македония – всеки има право да се самоопредели както желае, сподели тя. И отговори, че не я интересува, че партия с 2400 гласа на последните парламентарни избори в Северна Македония желае тя, Красимир Каракачанов и евродепутата Андрей Ковачев да бъдат оповестени за " личност нон грата ".
 Радев: В преговорната рамка с районен съд Македония да се открие нова глава Радев: В преговорната рамка с районен съд Македония да се открие нова глава
Настоявам в самата преговорна рамка да се открие нова глава. Там, в граза 35, да се заложат всички критерии за осъществяване според наша...
За край Захариева посъветва Скопие да не се отхвърля при първата компликация, тъй като влизането в Европейски Съюз е дълъг и комплициран развой.
Още: " "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР