На днешния ден в Англия през 1919 г. е избрана

...
На днешния ден в Англия през 1919 г. е избрана
Коментари Харесай

Лейди Астор става първата жена депутат през 1919

На днешния ден в Англия през 1919 година е определена първата жена народен представител. Нанси Астор отваря вратите на дамите в политиката и остава в историята с хапливия си език по отношение на мъжете политици. Самата тя споделя за себе си: „ Моята самонадеяност, сила и пробивност ми внушават омерзение. Аз съм една от тези дами, от които бих избягала”.

Нанси е родена през 1879 година във Вирджиния в фамилията на офицер с 5 дъщери. Баща забогатява от строителството на железопътни линии. Въпреки че е добра ученичка, той смята, че разноските за лицей са непотребни. На 18 година я омъжва за процъфтяващ мъж, който обаче пие и изневерява. Нанси го напуща след две седмици, но родителите я уговарят да се върне. Раждането на сина им не избавя брака и Нанси се развежда.

Тя мечтае за странствуване до Англия и го прави през 1904 година Още с първото си посещаване там показва интерес към публичния живот, отстоява правата на дамите и децата. Омъжва се за Уолдорф Астор, представител на една от най-големите аристократични англоамерикански семейства. Той е член на Камарата на общините от консервативната партия и след гибелта на татко си получава званието лорд, като минава в горната Камара на Народното събрание.

Тогава лейди Астор взе участие на изборите и побеждава. Следва отпор - всяка нейна дума среща рецензия на болшинството. Отреждат най-неудобното място в залата и се постанова безусловно да прескача мъжете. Но борбата не е безрезултатна - 10 година по-късно в Народното събрание има още 15 дами. Съвременниците означават, че лейди Астор е имала гения да сдобрява в едно общество хора, противоположни по генезис и състояние.

След Втората международна война политическата кариера бележи спад, само че възприятието за комизъм постоянно я избавя. Дори на себе си във властта тя гледа със самоирония: „ Какво може да бъде по-лошо от свят, ръководен от мъже? Единствено свят, ръководен от жени”. Най-известната замяна на остроумия е с Уинстън Чърчил, на който споделила: „ Ако бях ваша жена, бих сипала отрова в кафето ви”. „ Ако бях ваш мъж, бих го изпил”, отвърнал той. Ето още няколко от крилатите изречения:

Единственото, което одобрявам в богатите хора, това са парите им. Една от аргументите да не пия е, че желая да знам по кое време се развличам. Още при първия случай Адам стоварва цялата отговорност върху дамата. /Марица.бг
тагове астор депутат
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР