На днешния ден, точно преди 2 години в България беше

...
На днешния ден, точно преди 2 години в България беше
Коментари Харесай

2 години след обявяването на извънредно положение заради COVID-19 - какво научиха лекарите

На днешния ден, тъкмо преди 2 години в България беше оповестено изключително състояние поради разпространяването на ковид. Два месеца по-късно влезе в действие изключителна епидемиологична конюнктура.

Днес обстановката наподобява по този начин - четири района към този момент са оцветени в зелено и попадат в стадий 1 съгласно претовареност на интензивни кревати и заболеваемост от ковид. Това сочат данните на Единния информативен портал. Само трети район, където попадат Разград, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен, Варна, остава обагрен в жълто. Само след седмица, на 20 март, се чака да отпадне условието за зелен документ за личния състав на публичните места. От 5 март той към този момент не се изисква за клиенти и гости.

Към днешна дата общият брой на преболедувалите от коронавирус е над 1 100 000 души. Само за последното денонощие заболелите са 960. Починалите за тези две години са малко над 36 000. Със приключен имунизационен курс в страната ни са над 2 милиона, а с бустерна доза малко над 702 000 души.

А какво научиха лекарите за тези две години, какъв опит натрупаха - репортаж от коронавирус отделението на столичната болница " Здравето ". Цанка Николова и Ивайло Стоянов описват.

Неизвестност, боязън, ограничавания. Така изглеждаха последните две години за нас, най-много в първите месеци на изключителното състояние. Неизвестност и трупане на опит за лекарите. Д-р Митев се среща за първи път с коронавирус поради татко си.

" През ноември 2020 той се разболя от коронавирус. Тогава беше първата същинска вълна в България, лечебните заведения бяха цялостни и преценихме, че си заслужава да опитаме, да го лекуваме тук ", съобщи доктор Димитър Митев, завеждащ Коронавирус поделение в болница " Здравето ".

За коронавирус отделението хирургът събира екип от млади лекари.

" Всеки път, когато идвахме на работа се надявахме да забележим пациентите живи най-много и доста се радвахме, когато виждахме даже изменен цвят на кожата, изражението им и напълно.. усъвършенстваното им положение. Това беше скъпо ", разяснява доктор Ива Петрова, специализант по педиатрия и доктор в COVID-отделение, болница " Здравето ".

Според доктор Митев най-често допусканата неточност при лекуване на коронавирус е изписването на антибиотик, без да е належащо. Най-големият проблем - пациентите идват прекомерно късно във влошено положение. А ранното лекуване е основно. Ефектът от използването на моноклонални антитела, станали известни като лекарството на Тръмп, е доста добър, демонстрира практиката в отделението.

" Ключовото при тях е, че би трябвало да се приложат рано - до 5-6 ден от началото на инфекцията. Но даже при по-възрастните пациенти с голям брой съпътстващи болести, в случай че медикаментът се направи незабавно при диагностицирането на коронавирус, следим страховит резултат и инфекцията протича без никакви затруднения ", съобщи доктор Димитър Митев, завеждащ COVID-отделение, болница " Здравето ".

Прилагат и белодробна ехография.

" Най-голям резултат виждаме от приложението на белодробна ехография при коронавирус, тъй като с този способ може доста рано да открием промени в белия дроб и да реагираме незабавно, още преди да станат забележими на рентгенова фотография ", сподели доктор Димитър Митев.

За разлика от скенера е бързо и щадящо.

" Препоръката на американската радиологична асоциация е, че в границите на живота на един човек не би трябвало да се случва повече от 25 скенера на белия дроб, до момента в който в България по време на една коронавирус зараза, някои пациенти си вършат по 2-3-4 и повече скенера за следене на положението, което е безусловно излишно ", сподели доктор Димитър Митев.

А най-ценният урок, който младият доктор научил от коронавирус епидемията е, че сплотеният екип е в основата на триумфа, който за лекарите са мери със избавени животи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР