На днешния ден се навършват 159 години от рождението на

...
На днешния ден се навършват 159 години от рождението на
Коментари Харесай

159 години от рождението на Петър Дънов

На днешния ден се навършват 159 години от рождението на Петър Дънов – най-популярния нравствен преподавател в новата история на България.

Петър Дънов, именуван от почитателите си Учителя Беинса Дуно или единствено Учителя, е български богослов, създател на дъновизма. Културното и духовно наследството, което оставя, е измежду значимите у нас – повече от 5000 лекции, 150 музикални авторски творби и танцът паневритмия, прочут в целия свят.

Петър Дънов е наследник на духовник. Роден е в с. Николаевка, близо до Варна, където приключва гимназия, напомня Tvn.bg. Следва богословие и медицина в Америка, откакто се завръща в България, се занимава с френологични проучвания, след това се отдава на чисто духовна работа – проповед и живот в единодушие със своите схващания. През 1897 година със свои съидейници основава във Варна Общество за покачване религиозния дух на българский народ, прераснало през идващите години в Общество Бяло Братство с към 40 000 почитатели и с центрове в съвсем всички селища на страната. Представя се за един от мировите учители, които се появяват на всеки 2 000 години, с цел да обновят света посредством учението си.

Автор е на книгата “Науката и възпитанието. Началата на човешкия живот “. Умира на 28 декември 1944 година в София.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР