На днешния ден се навършват 145 години от Освобождението на

...
На днешния ден се навършват 145 години от Освобождението на
Коментари Харесай

Пловдивчани почетоха 145-та годишнина от Освобождението на града

На днешния ден се навършват 145 години от Освобождението на Пловдив от османско робство, оповестиха от Общината.

По този мотив Община Пловдив провежда възпоменателно тържествено честване пред паметника на Капитан Бураго в Дондуковата градина на Пловдив.
 Община Пловдив
Съдбата отрежда задачата на избавител на Пловдив на Капитан Александър Петрович  Бураго, който с 63-ма драгуни навлиза в града от запад, употребява изненадата и завзема централната част.

Заедно с въоръжените отряди от българи, капитан Бураго завладява железопътната станция и стартира прочистването на кварталите от черкезите. На 16 януари 1878 стартира свободният летопис на Пловдив.

Слово във връзка годишнината и събитията от 1878 година произнесе Стоян Иванов - шеф на Регионален исторически музей, водещ бе Златко Павлов.
 Община Пловдив
В формалната гала, включваща полагане на венци и цветя на паметника на капитан Бураго участваха почетна рота, венценосци, боен духов оркестър, представители на комитет „ Родолюбие “ и на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса от Пловдив.
 Община Пловдив
Строят одобри генерал-майор Явор Матеев - пълководец на „ Съвместното командване на специфичните интервенции “ и пълководец на пловдивския гарнизон. Във възпоменателното честване участваха Кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, Областният шеф доктор Ангел Стоев, генерал-майор Явор Матеев - пълководец на „ Съвместното командване на специфичните интервенции “ и пълководец на пловдивския гарнизон, народни представители, заместник-кметовете Пламен Панов и Тодор Чонов, кметовете на регион „ Централен “ Георги Стаменов, на „ Северен “ Стоян Алексиев, на „ Западен “ Димитър Колев, общински съветници, представители на общинската администрация, политически партии и публични организации, медии и жители.

Церемонията приключи с осъществяване на химна на България ” и “Ботев Марш ”.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР