На днешния ден през далечната 1903 г. край серското село

...
На днешния ден през далечната 1903 г. край серското село
Коментари Харесай

Преди 116 години Гоце Делчев намира смъртта си край Баница

На днешния ден през далечната 1903 година край серското село Баница, след еднодневно стълкновение с турска потеря е погубен именитият челник Гоце Делчев. Водачът на Вътрешната македоно-одринска революционна организация е на път за конгреса на Серския революционен окръг, само че четата му е предадена и обкръжена от многочислена турска армия.

Потерята, командвана от майор Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, още през нощта на 3 против 4 май блокира село Баница. Вместо да изчака нощта, Делчев взема решение да изведе четниците от селото, с цел да избави мирното население от турските репресии. За жал опитът му пропада. Битката приключва със гибелта на Гоце Делчев и Димитър Гущанов, до момента в който другите съумяват да избягат.

Гибелта на македонския челник се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.

Ето какво е написал в памет на Гоце Делчев огромният Пейо Яворов

Мъртвият Гоце

На 20 април Гоце разказваше на другарите си по-раншни свои сънища, които съвпадаха с избиването на близки нему хора, и думаше:

– С нашия живот, какъвто е, станах към този момент и суеверен. Нощеска сънувах, че турци ме удариха в сърцето. Щипската чета е разрушена в Карбинци. Милан, брат ми, е в тази чета и несъмнено е погубен.

Гоце не беше сънувал гибелта на втория собствен по-малък брат: Милан падна доста по-късно, летос, в Неманци, Кукушко.

Гоце забравяше своите неотдавнашни интуиции. Сънят пророчествуваше неговия гроб.

Почти по едно и също време с Гоце биват убити още шестима, включително и Гущанов. Останалите живи влазят в една плевня, отдето след през целия ден стълкновение се измъкват неусетно сред пламъците на Баница, цяла изгорена.

– Петнадесет часа – спомня си година Хаджидимов – турците не посмяха от патроните ни да приближат нашите убити. Петнадесет часа ний гледахме мъртвия Гоце, наведен като че ли върху гробът на Македония. И петнадесет часа ни се късаха сърцата...

Защото осиротяваше цялостен народ. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР