На днешния ден през 2013-а година почина една от най-влиятелните

...
На днешния ден през 2013-а година почина една от най-влиятелните
Коментари Харесай

На този ден: Преди 10 години почина Желязната лейди - Маргарет Тачър

На днешния ден през 2013-а година умря една от най-влиятелните дами политици в историята -   Желязната лейди - Маргарет Тачър
Прочетете още
Маргарет Тачър е първата жена министър председател на Обединеното кралство – позиция, която тя заема от 4 май 1979 до 28 ноември 1990 година Тя е водач на Консервативната партия от 1975 година до края на премиерството си. Наричана е Желязната лейди от руската агитация още преди да пристигна на власт. Член е на Ордена на жартиера и Ордена за заслуги.

Тачър затвръждава прозвището си и по време на ръководството. Обичана и ненавиждана Тачър остава трайна диря в историята на Англия. 

По нейно време се случват много спорове - ИРА е във вихъра си и прави много атентани. През 1982г. Англия стартира война за Фолклендските острови против Аржентина. Именно успеха във войната дава огромен подтик на успеха на Тачър. 

Във войната са убити близо 1000 души от двете страни. 

Тачър е в основата и на смяната в разпоредбите на стадионите и прекъсването на футболното безчинство в Англия. Това става след нещастието на Хилзбъро в Шефилд, където умират близо 100 фена на Ливърпул. 

 

Отбелязваме  Международния ден на ромите . На тази дата се празнува освобождението на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората международна война. На 8 април 1971 година в Лондон се организира и Първия ромски конгрес. Целта му е да се обединят и систематизират напъните на интернационалното ромско придвижване, както и да се притегли вниманието на международната общност върху проблемите на тази малцинствена група: обучение, беднотия, сегрегация. На срещата са признати общи ромски химн и знаме. Химнът е песента „ Джелем, джелем " на Жарко Йованович от 1969 година Знамето изобразява синьото небе, зелената земя и аленото колело на непрекъснатото придвижване.

Днес е и  Международният ден против генетичното модицифиране на организми.  ГМО, е организъм, чийто гени са съзнателно изменени от индивида. Като синоним се употребява също по този начин понятието трансгенен организъм.

Според определение на Комисията по Етика и Технологии на Квебек-Канада " генетично модифициран организъм или ГМО е жив организъм с изкуствено изменен генотип благодарение на генното инженерство или с цел да подчертае някои от характерностите му, да му придаде нови или противоположното, с цел да понижи или отстрани някои от нежеланите наследствени белези ".

Според директивана Европейската общественост Генетично модифицираният организъм е организъм (като се изключи човешкия) с променен генетичен материал, който не е осъществен чрез естествено размножаване и/или съчетание на индивидите.

От 2005 година у нас е в действие Закон за ГМО, който урежда стартирането на пазара, преноса и търговията с такива артикули. 

На 8 април 1899 година  Марта Плейс става първата жена, екзекутирана на електрически стол.  Марта била на 44 години, когато направила брутално ликвидиране. От 20-годишна дамата била психологично болна. Предполага се, че е блъснала неприятно главата си и не съумяла да се възвърне изцяло от контузията. 

По-късно се омъжила за Уилям Плейс, който имал щерка. Съпругът ѝ имал потребност от женско наличие и някого, който да му оказва помощ с грижите за тийнейджърката. Един ден Уилям се прибрал от работа, а Марта го  издебнала в тил с секира. 

Започнала битка. Съпругът надвил и съумял да извика помощ. По-късно обаче в дома им било намерено тялото на дъщерята на Плейс, прикрито под леглото на Марта. 

Жената била задържана, а заседателите я признали за отговорна по всички обвинявания. 



На тази дата през 1994 година  Кърт Кобейн е открит мъртъв в дома си.  Фронтменът на Нирвана поставя завършек на живота си три дни по-рано. Открит е в лятната градина на дома си в Лейк, Вашингтон от чиновник на електротехническа компания. Смит е дошъл в къщата, с цел да сложи осветяване, когато вижда тялото на човек в лятната градина. До тялото е намерена пушка Ремингтън 20-и диаметър.

Аутопсията на тялото демонстрира, че в началото Кобейн е взел доза хероин, 3 пъти по-голяма от междинната свръхдоза, след което се е самоубил с пушката си. 

28 години след гибелта му, мнозина са скептични, че става дума за самоубийство. Около гибелта му има доста въпросителни - преди всичко гибелта след сходно количество обхванат хероин настава съвсем незабавно. Освен това, полицията е разкрила в дома на Кобейн няколко огнестрелни оръжия. Мнозина слагат въпроса дали пушката " Ремингтън ", чиято цев е дълга към 70 см., е била най-удобното оръжие подръка, имайки поради обстоятелството, че той наподобява е възнамерявал деликатно самоубийството си и даже е оставил предсмъртно писмо. 

След гибелта му групата Нирвана се разпада. Творчеството на Кобейн и бандата се побира в 9 албума, а 35 години след основаването си песни като Smells Like Teen Spirit, Heart-shaped Box, Come as you are, You Know you`re right не престават да са обичани на няколко генерации. 



Рожден ден през днешния ден честват българският футболист Красимир Борисов, родната певица Йълдъз Ибрахимова, политикът Цветан Цветанов, актрисите Робин Райт и Патриша Аркет, политикът Мария Капон, диригентът Найден Годоров, актрисата Йоана Буковска и други. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР