На днешния ден през 1969 г. британската рок група "Led

...
На днешния ден през 1969 г. британската рок група "Led
Коментари Харесай

За дебютния си албум Led Zeppelin вземат необичайно високия за времето си аванс от 200 000 долара

На днешния ден през 1969 година английската рок група "Led Zepelin " издава първия си албум. "Led Zeppelin " е едноименният дебютен студиен албум, който се счита за един от най-важните записи в историята на хард рока и пример за голям брой бъдещи групи. За пръв път дистерните китари са на напред във времето и служат за основа на структурата на песните, което поставя началото на един чужд до тогава жанр, интерпретиращ блуса и ранния рокендрол по един радикално друг метод. Дисторшън (на британски: distortion; на латински: distorto - безусловно: "изкривяване, дисторция ") е китарен резултат, употребен при свирене на електрическа китара, който изкривява звука за реализиране на по-тежко и мощно звучене, като резервира правилността на тона. Използва се най-много в рок и метъл музиката. Една от неофициалните версии за историята на дистерните резултати гласи, че те са открити от китариста Джими Пейдж , откакто по време на концерт лампите в усилвателя на китарата му прегряли и провокирали деформиране на звука, което допаднало на музиканта.

Повечето песни в албума "Led Zeppelin " са написани от китариста Джими Пейдж с частичното подпомагане на останалите музиканти. В някои от тях обаче се прокрадват претекстове от композиции на съществуващи по това време групи и реализатори, за което Пейдж признава години по-късно, макар, че на обложката не е категорично указано. Парчето "You Shook Me " съставлява свободна интерпретация по едноименната ария на блус изпълнителите Уили Диксън и Дж. Б. Леноар. Уили Диксън е и истинският реализатор на песента "I Can't Quit You Baby ", също намерила място в албума.

"Led Zeppelin " отбелязва голям комерсиален триумф за времето си, най-много в Съединени американски щати, където само албумите на The Beatles се продават по-добре.

През август 1968 година британската рок група "Ди Ярбърдс " дефинитивно се разпада. Месец след завръщането в Англия, през октомври 1968-а, Пейдж трансформира името на групата на "Лед Цепелин ". Бандата влиза в студио "Олимпик " в Лондон, като записва за по-малко от 30 часа своя дебютен едноименен албум, който е публикуван при започване на 1969 година. За този албум те взимат от "Атлантик Рекърдс " извънредно висок за времето си задатък от 200 000 $. Албумът съдържа комбинация от блус и рок със мощни дистерни китари, правещи го едно от главните звена в еволюцията на хард рока и хеви метъла. Този способ се среща за пръв път при "Цепелин ", отпушвайки голяма вълна от групи, приели сходен метод на звуковъзпроизвеждане и блус интерпретация.

Първоначално албумът получава от рецензията отрицателни мнения, само че оценката за него се трансформира трагично след комерсиалния му триумф и в последвалите десетилетия той е възприеман от мнозина като връх в творчеството на групата и хеви метъл музиката въобще. През 2003 година списание "Ролинг Стоун " го класира като номер 29 в своята ранглиста за 500 най-велики албума на всички времена.

Британската рок група " Лед Цепелин " (Led Zeppelin) е основана в Лондон през 1968 година от китариста Джими Пейдж, вокала Робърт Плант, басиста Джон Пол Джоунс и барабаниста Джон Бонъм. Звукът на групата е задвижван от тежки китари, чиито корени произлизат от блуса в ранните им албуми, а по-късно те са приети и като прадеди на хевиметъла, техният неповторим жанр съдържа огромно многообразие от въздействия, в това число и фолк музика. Това е една от най-влиятелните и известни групи в историята на рока, положила основите на хардрока и хевиметъла, модифицирайки блуса и фолк рока, придавайки им ненадейно за времето си мощно звучене.

След промяната на името си от "Новите Ярбърдс ", "Лед Цепелин " подписват контракт с "Атлантик Рекърдс ", които им дават забележителна креативна независимост. Въпреки, че групата в началото е непопулярна измежду критиците, те реализират забележителен търговски триумф с албумите Led Zeppelin (1969 г.), Led ZeppelinІІ (1969 г.), Led ZeppelinІІІ, техният неозаглавен албум Houses of the Koly (1973 г.) и Physical Graffiti (1975 г.). Четвъртият им албум, в който е включена песента Stairway to Heaven, е най-популярното и авторитетно произведение в рок музиката, а това оказва помощ да затвърди известността на групата.

"Лед Цепелин " се смятат за една от най-успешните и новаторски авторитетни рок групи в историята. Те са една от най-продаваните музикални групи в историята на музиката. Всеки от деветте им студийни албума влиза в "Билборд Топ 10 ", а шест сингъла доближават до номер едно. Списание "Ролинг Стоунс " ги разказва като "най-тежката група на всички времена ", "най-голямата група на 70-те " и "безспорно една от най-издръжливите групи в историята на рока ". През 1995 година са включени в Залата на славата на рокендрола, като в биографията на групата в музея се показва, че "Лед Цепелин " са извънредно авторитетни през 70-те, където "Бийтълс " с приоритет са били номер едно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР