На днешния ден през 1968 г. официално е открит пасажерският

...
На днешния ден през 1968 г. официално е открит пасажерският
Коментари Харесай

Морска гара - Варна стана на 55 години

На днешния ден през 1968 година публично е открит пасажерският терминал на Варненското пристанище – Морската гара във Варна. Това напомнят от Военноморския музей.

Развитието на Варна като туристически център и огромен интернационален курорт обуславя потребността от построяването на терминала. Строежът на гарата стартира през 1966 година по плана на арх. Любен Попдонев, инж. Светослав Бранеков и инж. Иван Янтантов. През 1967 година е издигнат пирсът.

Гарата е ситуирана наоколо до входа на пристанището, отвътре на вълнолома, който я пази от изток. Общата дължина на кейовете (пътническия пристан, дребния басейн и първо корабно място) е 520 метра. На тях могат да пристават по едно и също време два огромни пътнически кораба и четири дребни, а дребният басейн е очакван да се употребява най-вече от крайбрежните пътнически корабчета и от известните тогава кораби на подводни криле вид " Комета ".

През 1968 година е приключен целият комплекс. Сградата на Морска гара е на три етажа. На първия етаж са фоайето и основният вестибюл, на втория има ресторант, а на третия – панорамна тераса. Изградени са и две естакади – едната свързва постройката с вълнолома, а другата е вдадена над морето и от нея се открива панорама към залива, варненския плаж и града.

В първите години след откриването Морска гара е кей на българските пътнически кораби " Несебър ", " Г. Димитров ", " В. Коларов ", " Г. Кирков " … В последните години на XX век, заради ред аргументи, пътническото корабоплаване замира.

Днес Морска гара – Варна още веднъж се възражда. Терминалът разполага с 2 кейови места за круизни кораби и малко яхтено пристанище, стопанисвано от яхтклуб " Порт Варна “.

На кейовете могат да дебаркират пътнически кораби с дължина 240 м и 53000 GT брутен тонаж, а яхтеното пристанище предлага услуги на дребни съдове. Пристанището е постоянен хазаин и уредник на голям брой локални регати и морски надпревари.

 

 

 

 

 

 

 

Всички реакции:

2121
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР