На днешния ден през 1962 година се състои кулминацията на

...
На днешния ден през 1962 година се състои кулминацията на
Коментари Харесай

На 10 февруари 1962 г. разменят шпионина Абел за пилота...

На днешния ден през 1962 година се състои кулминационната точка на историята от известния филм с Том Ханкс “Мост на шпиони ”. Заловеният руски разузнавач Рудолф Абел е сменен за Гари Пауърс, водач на американския шпионски аероплан U2, свален над Съюз на съветските социалистически републики през 1960 година. Попадането на Пауърс в ръцете на управляващите провокира сериозна рецесия в връзките сред двете страни по време на Студената война. Пилотът е наказан за шпионаж на три години отнемане от независимост, плюс седем години каторжен труд.

След като американски юрист съумява да контракти размяната, двамата шпиони не биват подлагани на съд в родните си страни и не престават своята кариера. Руснакът е хвален, че не е продумал и думичка по време на задържането си в Съединени американски щати и остава непреклонен.

„ Мост на шпиони “ се концентрира върху ролята на Джеймс Донован, изигран от Том Ханкс. Смелият осигурителен юрист се съгласява да пази Абел, когато антисъветските настроения са в разгара си по време на Студената война.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР