На днешния ден през 1961 година започва емблематичната операция в

...
На днешния ден през 1961 година започва емблематичната операция в
Коментари Харесай

На този ден започва операцията в Залива на прасетата

На днешния ден през 1961 година стартира емблематичната интервенция в Залива на прасетата на Централно разузнавателно управление на САЩ за свалянето на Фидел Кастро от властта в Куба. Планът на Централно разузнавателно управление на САЩ планува в региона, прочут като Залива на прасетата, да бъде пуснат десант от кубински емигранти, избягали в Съединени американски щати. Близо година проектът е разработван под директното наблюдаване на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Алън Дълес. На 17 април 1961 година стартира същинската интервенция. На брега са стоварени към 1500 души.   

Два дни по-рано американски бомбардировачи правят бомбардировки на три от летищата, на които са основани кубинските военновъздушни сили. В резултат на бомбардирането съгласно данни на кубинската страна са унищожени единствено 2 от 15 самолета. Американското разузнаване обаче твърди, че са изумени всички.

По време на десанта държавното управление в Куба съумява да реагира доста бързо. В страната е оповестено военно състояние и цялостна готовност. За малко време са подведени военни сили, които да се опълчват на нахлуването на десанта. Операцията претърпява цялостен неуспех. По публични данни 114 са жертвите от страна на нахлулите в Куба десантчици. Други 300 са ранени, а 1202 са взети в плен - след това върнати в Съединени американски щати.
Международната общност откликва доста остро на нахлуването. На места по света се стига до офанзиви против дипломатическите задачи на Съединени американски щати.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР