На днешния ден през 1961 година от мавзолея на Червения

...
На днешния ден през 1961 година от мавзолея на Червения
Коментари Харесай

Вадят от мавзолея мумията на Сталин

На днешния ден през 1961 година от мавзолея на Червения площад е извадена мумията на някогашния водач на Съюз на съветските социалистически републики и Комунистическа партия на Съветския съюз Йосиф Висарионович Сталин. Той умира в формалната си резиденция, където обитава в следвоенния интервал. На 1 март 1953 година един от пазачите го намерил да лежи на пода на трапезарията. На сутринта на 2 март от пристигналите лекари е диагностициран с парализа на дясната страна на тялото. На 5 март в 21 часа и 50 минути Сталин умира. Според медицинския отчет гибелта се дължи на мозъчен кръвоизлив в базалните ганглии.

Медицинската история и резултатите от аутопсията демонстрират, че Сталин е имал няколко исхемични инсулта, които съгласно президента на Световната федерация по неврология довели освен до съдови когнитивни нарушавания, само че също и до прогресивно психическо заболяване.

Балсамираното тяло на Сталин е сложено в мавзолея на Ленин, който за времето от 1953 до 30 октомври 1961 година е именуван „ Мавзолей на Ленин и Сталин “. XXII конгрес на партията взема решение, че „ сериозните нарушавания на Сталин... вършат невероятно оставянето на ковчега му в мавзолея “. В нощта на 31 октомври - 1 ноември 1961 година тялото на Сталин е извадено от мавзолея и заровено в гробница покрай стената на Кремъл.
тагове пантеон мумия сталин
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР