На днешния ден през 1947 г. завършва плаването през Тихия

...
На днешния ден през 1947 г. завършва плаването през Тихия
Коментари Харесай

Тур Хейердал доказва, че жителите на Южна Америка са заселили Полинезия

На днешния ден през 1947 година приключва плаването през Тихия океан на Тур Хейердал и неговата експедиция на борда на лодката "Кон-Тики ".

С д ървения сал от балсoви трупи, с който норвежкият пътешественик-изследовател, публицист и антрополог Тур Хейердал прекосява Тихия океан, потвърждава своята доктрина, разгласява в Интернешънъл Сайънс през 1941 година. Той счита, че в Полинезия идват две поредни талази от хора. Според него първата вълна идва в Полинезия от Перу със салове от балсови трупи. Векове по-късно втора етническа група доближава Хавайските острови с огромни двойни канута от Британска Колумбия. Резултатите от проучванията на Хейердал по-късно са оповестени в труда Американски индианци в Тихия океан (American Indians in the Pacific, Stockholm, London, Chicago, 1952), който помества на 800 страници.

Салът, с който плува Хейердал, носи името на Бога на слънцето на инките Виракоча, за чието по-старо име се счита, че е било Кон-Тики. Виракоча в митологията на инките е господ, основал света и цивилизацията. Той имал наследник - Инти, господ на слънцето, а съгласно някои митове Манко Капак, първият държател на инките, е негов внук.

"Кон-Тики " също по този начин е името на книгата и кино лентата за експедицията, които Тур Хейердал основава. Кинолентата "Кон-Тики " печели премия Оскар за най-хубав документален филм през 1952 година.

Тур Хейердал има вяра, че жителите на Южна Америка са заселили Полинезия още в предколумбови времена. Неговата цел е, посредством основаването на "Кон-Тики " и осъществяване на експедицията, да потвърди, че тази негова доктрина е допустима и няма механически спънки да се реализира такова преселение през Тихия океан.

Хейердал и неговият дребен екип се насочат към Перу. Използвайки балсово дърво и други естествени и обичайни материали, основават дървен сал по метода, практикуван от античните поданици на Южна Америка. Придружен от още петима души, Хейердал отплава от Перу и в продължение на 101 дни прекосява Тихия окена, изминавайки 8000 км, до момента в който доближава кораловите острови на Френска Полинезия. Единственото модерно съоръжение, с което разполага експедицията, е тяхното радио, посредством което поддържат връзка със света.

Екипажът на "Кон-Тики " е формиран от шест мъже и папагал, умрял трагично по време на експедицията. Тур Хейердал е началник на екипа.

Днес в Осло има музей "Кон-Тики " (на норвежки: Kon-Tiki Museet), отдаден на живота и делото на норвежкия биолог, антрополог и мореплавател Тур Хейердал, както и построяването на сала и експедициите с него. Музеят е открит на 15 май 1950 година и е ситуиран на полуостров Бигдьо в непосредствена непосредственост до различен един музей - „ Фрам “, в който пък главният експонат е корабът "Фрам " ( "Напред ") на различен един откривател Фритьоф Нансен.

Постоянната музейна експозиция съдържа плавателните салове и предметите, употребявани по време на всички експедиции на Тур Хейердал - "Кон-Тики ", "Фату-Хива ", "Ра ", "Ра II ", "Тигрис ", както и експедициите му до Великденския остров и островите Галапагос. Сбирката включва и мостри на Моаи - монолитните човешки фигури, издялани от камък на Великденския остров. Повечето датират от интервала сред 1250 година и 1500 година.

Сред музейните експонати са 16 мм камерата, с която са снимани фрагменти за документалния филм "Кон-тики " от 1950 година, и статуетката "Оскар ", присъдена за кино лентата през 1951 година на 24-то издание на премиите.

Направена е специфична възстановка на пещера с петрографити и скулптури, сходни на тези, открити в пещерите на Великденския остров. Подводна експозиция в музея показва сцена със сала "Кон-Тики ", под който са изобразени разнообразни представители на морската фауна, в това число и по-големи типове като китова акула

Към музея действа особено помещение за проведени краткотрайни изложения, зала за кино прожекции, библиотека с преводи на разнообразни международни езици на книгите на Тур Хейердал, както и магазин за сувенири.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР