На днешния ден през 1944 г. в Будапеща е роден

...
На днешния ден през 1944 г. в Будапеща е роден
Коментари Харесай

Преди 41 г. Ерньо Рубик лицензира Кубчето на Рубик“

На днешния ден през 1944 година в Будапеща е роден Ерньо Рубик (на маджарски: Rubik Ernő), маджарски откривател, ваятел и професор по архитектура. Баща му е бил авиоинженер в завода в Естергом, а майка му – поетеса.

През 1967 година Ерньо Рубик приключва Техническия университет в Будапеща със специалността инженер-строител. Продължава образованието си като аспирант по статуя и дизайн. През 1971-1975 година работи като проектант, а по-късно се завръща в академията. През 1987 година получава званието професор.

В началото на 80-те на предишния век става редактор на списание за игри и главоблъсканици (на маджарски: És játék, „ …и игри “). През 1983 година основава свое лично студио (Rubik Stúdió), което се занимава с дизайн на мебели и разработки на главоблъсканици. През 1990 взаимно с János Ginsztler основава унгарската техническа академия (Magyar Mérnöki Akadémia) и е неин ръководител до 1996  година. В академията е основан интернационален фонд на Рубик за подкрепяне на изключително надарени млади изобретатели.

Днес Ерньо Рубик взе участие в разработки на видеоигри, написа публикации по архитектура и оглавява студио Рубик.

Ерньо Рубик е прочут най-вече със своите игри – Кубчето на Рубик и Змията на Рубик.

Кубът на Рубик , по-известен като Кубчето на Рубик , е механична главоблъсканица, изобретена през 1974 година.

Първоначално кубът на Рубик е наименуван „ Магически куб “ от основателя си, само че е прекръстен на „ Куб на Рубик “ през 1980 година от Майкъл Егнот. През същата година играчката е лицензирана от Ерньо Рубик. Според друга версия е прекръстен през 1976 година на „ Куб на Рубик “ в Англия, когато Дейвид Сингмастър го е продавал в Опън Юнивърсити. „ Кубът “ печели немската премия „ Игра на годината “ за най-хубава главоблъсканица през 1980 година Смята се за най-добре продаваната играчка в света, като не са малко и имитацииту му, продадени по света.

Кубът на Рубик оказва влияние върху човешкото мислене. След асимилиране на логаритмите, и непрекъснати занимания с подреждането на кубчето, се реализира така наречен пространствено мислене – термин заимстван от психолозите, подсказващ способността да се „ гледа в профил “ на обещано събитие и да се плануват последващи такива. В този собствен аспект, продължителното (над 20 минути – до към 2 часа) еднократно занятие с кубчето, съставлява едно отлично средство за централизация и медитация, което има удобен резултат върху релаксирането на организма.

През 1982 година се организира първото международно съревнование за нареждане на Кубчето на Рубик. Тогава виетнамецът Мин Тай показва Съединени американски щати и печели надпреварата с невероятните за това време 22.95 секунди.

Кубчето на Рубик (вариантът 3x3x3) има 43 252 003 274 489 856 000 (43 квантилиона) разнообразни комбинации. Само една от тях е подреденият куб. За да се мине през всичките комбинации в случай, че се отделя по 1 секунда на ход, ще са нужни повече от 1370 милиарда години. За съпоставяне, вселената е 100 пъти по-млада.

Змията на Рубик (на британски: Rubik`s Snake) е главоблъсканица, измислена от унгарския откривател Ерньо Рубик. Представлява 24 свързани между тях триъгълни призми. Целта на задачата е да се построят разнообразни геометрични фигури, животни и други.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР