На днешния ден през 1943 г. по време на Втората

...
На днешния ден през 1943 г. по време на Втората
Коментари Харесай

Техеранската конференция обсъжда откриването на втори европейски фронт

На днешния ден през 1943 година по време на Втората международна война в Техеран (столицата на Иран) стартира срещата на държавните ръководители от Антихитлеристката коалиция - Франклин Рузвелт, Уинстън Чърчил и Йосиф Сталин.

Техеранската конференция на трите съюзни страни – Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Англия, се организира от 28 ноември до 1 декември 1943 година и е едно от най-големите дипломатически събития по време на Втората международна война. На нея са прегледани редица значими въпроси на войната и мира. Основните три са: казусът за разкриване на втори европейски фронт, въпросът за влизането на Турция във войната и казусът за следвоенното развиване на Европа и света.

От Съветския съюз в конференцията вземат участие Йосиф Сталин (генерален секретар на съветската компартия и ръководител на съвета на министрите на СССР), Вючеслав Молотов (министър на външните работи) и маршал Климент Ворошилов.

От Съединени американски щати участват президентът Франклин Делано Рузвелт, специфичният асистент на президента Х.Хопкинс, Авърил Хариман - дипломат на Съединени американски щати в Москва по това време, Джордж Маршал - началник-щаб на армията на Съединени американски щати, главнокомандващият военноморските сили на Съединени американски щати адмирал Е.Кинг, началник-щабът на военновъздушните сили на Съединени американски щати военачалник Х.Арнолд, началникът на снабдяването на армията на Съединени американски щати военачалник Б.Съмървил, началник-щабът на президента адмирал У.Лии, началникът на военната задача на Съединени американски щати в Съюз на съветските социалистически републики военачалник Д.Дийн.

От Англия идват министър-председателят Уинстън Чърчил , Сър Робърт Антъни Идън (министър на външните работи), посланикът на Обединеното кралство в Съюз на съветските социалистически републики А.Кър, началникът на имперския общоприет щаб военачалник А.Бурк, фелдмаршал Д. Дил - представител на Англия в Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати и Англия във Вашингтон, първият морски лорд адмирал на флота Е.Кънингъм, началник-щабът на военновъздушните сили и основен маршал на авиацията Ч.Портъл, началник-щабът на министъра на защитата военачалник Х.Исмей, началникът на военната задача на Англия в Съюз на съветските социалистически републики военачалник Д.Мартъл.

Според спомените „ Лабиринт “ на Валтер Шеленберг (началник на шесто ръководство (външнополитическо разузнаване) в Главното ръководство за имперска сигурност на Третия Райх), след триумфа на Операция „ Дъб “ (военна акция, осъществена от специфичните сили на Секретен сътрудник през 1943 година, чиято цел е освобождението на намиращия се под стража италиански деспот Бенито Мусолини), Хитлер упълномощил на основния вредител на Райха Ото Скорцени провеждането на специфична интервенция, целяща неуспеха на плануваната Техеранска конференция на „ тримата огромни “ съдружници, която пропаднала, заради справедлива неспособност да бъде осъществена. Немците не съумели да схванат къде и по кое време ще се организира това събитие.

Ръководителите на трите Велики сили в обединението поддържат чести контакти и се срещат три пъти на конференции, в които разискват хода на войната и бъдещето на света: през ноември-декември 1943 година в Техеран, през февруари 1945 година в Ялта (на Кримския полуостров) и през юли 1945 година в Потсдам (край Берлин). Опитите да се резервира обединението и след края на войната се провалят, макар провежданите от 1945 до 1947 година срещи на външните министри. Коалицията е съвпадане на ползите единствено за войната, провокирана от експанзията на Германия и след отпадането на опасността бързо се разпада.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР