На днешния ден през 1931 г. Статуята на Христос Спасителя

...
На днешния ден през 1931 г. Статуята на Христос Спасителя
Коментари Харесай

Преди 88 г. Статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро приема първите посетители

На днешния ден през 1931 година Статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро (Бразилия), публично е отворена за гости.

Статуята на Христос Спасителя (на португалски: Cristo Redentor), отдадена на Исус Христос, е измежду главните забележителности в Рио де Жанейро (на португалски: Rio de Janeiro, което значи януарска река). Градът е ситуиран в Югоизточна Бразилия и е център на щата Рио де Жанейро. Той е вторият по величина град в Бразилия след Сао Пауло и служи за столица на страната от 1764 до 1960 година, когато столицата е преместена в новопостроения град Бразилия. През 1808-1821, Рио де Жанейро е столица на Португалската империя.

Над града се извисява хълмът Корковадо (на португалски: Corcovado, гърбица). Високият 710 метра гранитен връх е ситуиран в националния парк „ Тижука “ (8 154 акра гора в сърцето на града). Корковадо е прочут в целия свят с издигнатата на върха му скулптура на Исус, висока 38 метра, наречена Cristo Redentor или Христос Спасителя.

Рио де Жанейро е прочут и с карнавала, който се организира там всяка година.

Местните поданици назовават себе си кариока (carioca). На локалния акцент на народа на тупи, който приказва гуарански език cari значи "бели хора ", а oca - дом, т.е. "домът на белите хора ".

Статуята на Христос Спасителя е висока 39.6 м (заедно с 9.5 м пиедестал), необятна е 53 м и тежи 1000 тона. Изградена е от железобетон и е облицована със стеатит (талкохлорит), резистентен на външни въздействия. Построена е в интервала 1922-1931 година. Допълнителната височина на хълма трансформира този актуален исполин в знак на християнството и основна забележителност на Рио де Жанейро и Бразилия.

Статуята тържествено е открита за гости на 12 октомври 1931 година.

На 7 юли 2007 година в Лисабон статуята е включена в листата на Новите седем чудеса на света в плана на швейцарската фондация New7Wonders Foundation.

Туристите могат да стигнат до основата на Статуята на Христос Спасителя с разперените ръце, която се извисява над град Рио де Жанейро, с автомобил, железница или по пешеходен маршрут.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР