На днешния ден през 1911 г. старата столица на Индия

...
На днешния ден през 1911 г. старата столица на Индия
Коментари Харесай

Делхи е многоетнически град и с огромно културно многообразие

На днешния ден през 1911 година остарялата столица на Индия - Калкута (днес Колката), е сменена с Делхи.

Ню Делхи (на британски: New Delhi) е формалната столица на Индия и се намира в метрополиса Делхи. Тук е седалището на федералното държавно управление на Индия и държавното управление на Делхи.

Градът е планиран от Едуин Лъчънс - водещ английски проектант от ХХ век. Ню Делхи се слави със своите необятни, засадени с дървета, булеварди. В този регион са ситуирани многочислени национални институции и забележителности.

Делхи е метрополис в Северна Индия, ситуиран в обособената административна единица под федерално ръководство Национална столична територия Делхи. В административно отношение Делхи се разделя на няколко селища, измежду които е и Ню Делхи - формалната столица на Индия, където се намират всички институции на централното ръководство на страната.

С население от над 12 600 000 души, Делхи е втората по величина градска агломерация в страната след тази към Мумбай. Националната столична територия Делхи е ситуирана на река Ямуна, десен приток на река Ганг - най-свещената река за индусите, които я почитат като богиня, и е витално значима за милиони индийци, които живеят по нейното течение и зависят от нея за ежедневните си потребности. Реката има и огромно историческо значение, като на нейните крайбрежия са ситуирани доста тогавашни районни и имперски столици, като Варанаси, Калкупа и други. Основните говорими езици в града са хинди и урду.

Делхи е град на поляризацията. Делението на небогати и богати е доста осезаемо. Мизерията се шири из крайните квартали, а централната зона е отражение на икономическия разцвет на страната. Делхи е многоетнически град и с голямо културно разнообразие. Тук съжителстват най-различни религии. Древни замъци, мавзолеи, храмове и монументи могат да се срещнат из целия град. Тук е величествената Червена цитадела, откъдето Джавахарлал Неру оповестил независимостта на страната през 1947 година, и джамията Джама Масджид, които са останали в Стария град. Построена през 1658 година, тази джамия е измежду най-големите в Индия.

Колоритният площад "Конат " е свързващото звено сред новия и остарелия Делхи, сред необятните и прави булеварди и тесните криви улички. Площадът има кръгла форма и в центъра му е завършен парк. От него стартират десетина улици. Целият този отбор, с огромни магазини откъм улицата, през днешния ден е най-оживената част на столицата.

На церемониален банкет в края на декември 1911 година британският крал Джордж V оповестил Делхи за основен град на Британска Индия.

Английските архитекти Едуин Лютенс и Хърбърт Бейкър вписали сполучливо общата градска комбинация в естествените дадености. Правителствените здания и дворецът на вицекраля трябвало да бъдат на най-високото място, а за основни оси послужили перпендикулярните "Раджпат " - Правителственият бул., и "Джанпат " - Булевардът на народа. Първият през днешния ден наподобява на необятен парк, по който на празници се организират обилни митинги и военни паради. А "Джанпат " е обичано място на туристите с многочислените си магазинчета за сувенири.

Град Делхи поражда през VI век пр.н.е., само че се трансформира във водещ районен център по времето на Делхийския султанат (XIII-XVI век). През 1639 година Шах Джахан построява днешния Стар град, който от 1649 до 1857 година служи за столица на Моголската империя.

С повишаването на английското въздействие в Индия Делхи последователно губи политическото си значение за сметка на Калкута, само че през 1911 година управляващите афишират връщането на столицата в Делхи и през 20-те години на предишния век е построен новият град Ню Делхи.

Ню Делхи остава столица на Индия и откакто страната става самостоятелна на 15 август през 1947 година.

По набожен симптом максимален е броят на индусите (82%). Следват мюсюлманите (11.7%), сикхите (4%) и други. Хиндустани е най-говорения език, до момента в който британския е най-често употребяваният при писане.

В Делхи са ситуирани посолства на над 160 страни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР