На днешния ден през 1910 г. френската авиаторка Реймонд де

...
На днешния ден през 1910 г. френската авиаторка Реймонд де
Коментари Харесай

Французойката Реймонд де Ларош е първата жена с лиценз за управление на аероплан

На днешния ден през 1910 година френската авиаторка Реймонд де Ларош става първата жена, получила пилотски лиценз.

Реймонд де Ларош (на френски: Raymonde de Laroche), по рождение Елизе Реймонд Дерош, е била първата авиаторка и първата жена в света, която получава лиценз за ръководство на самолет.

Тя взема 36-я лиценз за водач на аероплан, публикуван от Aeroklub de France, първата в света организация за издаване на лицензи за водачи. По това време лицензите за водач са били нужни единствено за водачи, ръководещи самолети за търговски цели.

Реймонд де Ларош е родена на 22 август 1882 година в Париж, в семейство на водопроводчик. Като дете е имала обвързаност към спорта, както и към мотоциклети и коли, когато е била по-голяма. Като млада жена тя стана актриса и употребява театралното име "Raymonde de Laroche ". Вдъхновена от демонстрациите на Уилбър Райт от 1908 година с моторен полет в Париж и срещнала се с няколко летци, де Ларош взема решение да се научи да лети. Тя слага и няколко върха за най-голяма, достигната височина, и за най-дълъг полет.

През 1910 година на авиошоу в Санкт Петербург цар Николай II я поздравява и я награждава с орден на ордена на Света Ана.

По време на Първата международна война не й е позволено да лети.

Реймонд де Ларош напуснала този свят единствено на 32 година (на 18 юли 1919 г.), когато самолетът, който пилотира се разрушава. Погребана е в "Пер Лашез " (на френски: Cimetière du Père Lachaise) - най-голямото гробище в Париж и измежду най-известните в света. Наречено е по този начин на Франсоа де ла Шез, изповедник и нравствен лидер на Луи XIV, в чиято градина е построено.

В чест на Реймонд де Ларош на летище "Париж-Льо Борже " във Франция е сложена нейна скулптура.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР