На днешния ден през 1909 г. Жана д'Арк е обявена

...
На днешния ден през 1909 г. Жана д'Арк е обявена
Коментари Харесай

Жана д'Арк е една от светците-покровители на Франция

На днешния ден през 1909 година Жана д'Арк е оповестена за светица в Рим.

Света Жана д'Арк (Jeanne d'Arc), известна още като Орлеанската дева (La Pucelle d'Orléans), е национална героиня на Франция и светица на римокатолическата черква. Селското момиче, родено в Източна Франция, съумява да убеди всички, че е направлявана от Бог и е призвана да избави страната си. Тя повежда френската войска в няколко значими борби по време на Стогодишната война, която стартира през 1337 година като разследване от разногласието за френския трон, с къси спирания и интервали на условен мир. Тя проправя пътя на Шарл VІІ Победителя (Charles VII le Victorieux), от династията Валоа, към короната. Провъзгласен е за крал в 1422 година, а екоронясан в 1429 година и ръководи до гибелта си (1461 г.).

Жана д'Арк е пленена от бургундите, продадена на англичаните, упрекната в непокорство и хетеродоксалност, съдена от църковния съд в Руан и изгорена на кладата на 30 май 1431 година, единствено на 19-годишна възраст.

Двадесет и пет години след изтезанието й папа Каликст ІІІ (с рождено име Алфонсо ди Борджия) преразглежда делото, признава я за почтена и я прогласява за мъченица. Обявена е за блажена през 1909 година, а канонизирана през 1920-а. Заедно със Св. Денис, Св. Мартин, Свети Луи ІХ и Св. Тереза Лисио, тя е една от светците-покровители на Франция.

Жана д'Арк остава значима фигура в Запазната цивилизация. Името ѝ е увековечено във филми, книги и музикални творби.

След края на войната в Нормандия през 1452 година, Шарл VII подрежда да се съберат всички документи, свързани с процеса на Жана, и да се предприеме следствие на неговата правомерност. Разследването преглежда документите на процеса, разпитва оживели очевидци и единомислещо взема решение, че по време на процеса са позволени груби нарушавания на закона. През 1455 година папа Каликст ІІІ подрежда да се стартира нов развой и назначава трима представители да наблюдават за неговото спазване.

Съдът в Париж, Руан и Орлеан организира следствия в родните земи на Жана. Легати на папата и съдията разпитват 115 очевидци, в това число майката на Жана, нейни приятели по оръжие и елементарни поданици на Орлеан.

На 7 юли 1456 година съдията прочита присъдата, която е, че всяко обвиняване против Орлеанската дева се опровергава от разпита на очевидците. Първият развой е разгласен за недействителен, а копие от протоколите и обвинителния акт алегорично са скъсани пред събралата се навалица. Доброто име на Жана д'Арк е възобновено.

През 1909 година папа Пий Х я афишира за блажена, а на 16 май 1920 година папа Бенедикт ХV я канонизира.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР