На днешния ден през 1900 г. е основан холандският АФК

...
На днешния ден през 1900 г. е основан холандският АФК
Коментари Харесай

Аякс - футболният гений на 120 години

На днешния ден през 1900 година е учреден холандският АФК "Аякс " (на нидерландски AFC Ajax) футболен клуб от град Амстердам. За почитателите си той е "Божиите синове " (de Godenzonen), "Евреите " (de Joden) и "Аяксците " (de Ajacieden).

"Аякс " е измежду най-престижните европейски футболни тимове, роден клуб на доста известни футболисти, само че сред тях несъмнено свети Йохан Кройф. Това е един от преобладаващите тимове в Ередивиси дружно с ПСВ "Айндховен "и "Фейенорд ". Клубът е 34 пъти първенец на страната си, за последно през сезон 2018-2019.

Успехите на интернационалната сцена не са по-малко. "Аякс " е един от петте тима, които имат право да пазят Купата на европейските първенци, която печелят три пъти поред през интервала 1971-1973 година. Тогава играчите му постановиха и "тоталния футбол ". "Аякс " има и четвърта купа от този шампионат (през 1995 г.).

Във витрината с оценките на клуба има по една Купа на носителите на купи (1987 г.) и Купа на УЕФА (1992 г.), както и по две трофеи след победи в шампионатите за Междуконтиненталната купа (1972 и 1995 г.) и Суперкупата на Европа (1973 и 1995 г.).

През сезон 1971-1972 година играчите на "Аякс " реализират требъл печелейки Ередивиси, КЕШ и Купата на Нидерландия.

Клубът е учреден преди 120 година от Флорис Стемпел, Карел Реезер и братята Хан и Йохан Даде. Тъй като по това време е фешън клубовете да се именуват на антични воин, по тази причина тримата избират името на един от най-храбрите бойци от Троянската война - Аякс.

През първите 10 години от историята си "Аякс " играе във втора нидерландска дивизия до 1911 година, когато под управлението на треньора Джак Кируан печели промоция.

Скоро идва и първата купа в шампионата, през 1918 година, под управлението на Джак Рейнолдс, новия треньор поел тима през 1915-а. През идната година тимът печели наново шампионата, този път даже остава непобеден.

Когато професионалният футбол е въведен в Нидерландия през 1955 година, "Аякс " е надалеч от класата на най-хубавите в Европа. На домашната сцена клубът се показва относително по-добре, печелейки първото издание на нидерландското Ередивизи през 1957-а.

В тазгодишното издание на Шампионска лига (2019/2020) "Аякс " не съумя да прескочи груповата фаза и напролет продължи в шампионата на Лига Европа. Силите на играчите му обаче стигнаха единствено до шестнадесетфиналите, където беше спрян от испанския "Хетафе ", тим от едноименното предградие на Мадрид.

"Йохан Кройф Арена " (на нидерландски: Johan Cruijff ArenA; стилизирано като Йохан Кройф АренA ; с предходно название " Амстердам Арена " ) е най-големият стадион в Нидерландия. Построен е през интервала 1993-1996 година, а цената му е 140 милиона евро. Официалното му разкриване е на 14 август. Присъстват 180 000 души, а лента прерязва кралицата на Холандия, Беатрикс. Капацитетът на трансфериума (място, от където хората могат да се трансферират от колите си в другите типове градски транспорт) е 500 автомобила в самия него, а на открито има спомагателни 12 000 места. Най-близката до него железопътна гара е "Бийлмер Арена Амстердам ".

Разходите по построяването на стадиона са 140 милиона евро. "Йохан Кройф Арена " е оценен с 5 звезди по критериите на УЕФА, като един от двата стадиона в Нидерландия с такава оценка. Другият е на "Фейенорд " в Ротердам.

От тогава стадионът се употребява за футболни и ръгби мачове, концерти и други спортни събития като мачове по кикбокс (това е един от най-популярните спортове в "страната на лалетата "). Съоръжението разполага с преносим покрив и е с потенциал от 53 052 места. По време на концерти или други събития, където сцената е в средата на терена, местата се усилват до 68 000.

"Йохан Кройф Арена " е дом на нидерландския футболен гранд "Аякс " още от основаването си, като е измежду стадионите, на които се играят мачовете от Евро 2000.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР