На днешния ден през 1873 г. Леви Щраус и Джейкъб

...
На днешния ден през 1873 г. Леви Щраус и Джейкъб
Коментари Харесай

През 1873 г. Леви Щраус получава патент за джинсите

На днешния ден през 1873 година Леви Щраус и Джейкъб Дейвис получават американски патент за сини памучни панталони с медни капси, станали известни по-късно като джинси.

Леви Щраус (на британски: Levi Strauss, Ливай Строс; роден е като Льоб Щраус, на немски: Lob Straus) е американски фабрикант от еврейско-германски генезис.

Щраус е роден на 26 февруари 1829 година с името Льоб в градчето Бутенхайм в Северна Бавария като наследник на еврейски родители. Баща му умира, когато момчето е едвам 16-годишен. През 1847 година майка му Ребека имигрира в Америка дружно с дребните си деца - с него и две от сестрите му. Те отиват при двамата най-големи братя на Леви, които работят в текстилното произвеждане в Ню Йорк. Друга причина за преселването на семейство Щраус са тогавашните противников настроени към евреите закони в Бавария.

В Америка Льоб се преименува на Леви. Получава американско поданство и работи в магазина на двамата му братя.

Новините за разкриване на злато се разгръщат от Изтока до Запада в Америка. През 1853 година Леви потегля по стъпките на златната тресчица и се преселва в Сан Франциско. Зет му, брат му Луис и самият Леви основават магазин за търговия с галантерийни произведения и платове. Стоките се умножават и към тях се прибавят разнородни други произведения и изцяло облекло за златотърсачите.

Понеже и по-рано се бил занимавал с облекло и галантерия, Леви взима със себе си разнородни платове като брезент. Скоро открива, че златотърсачите се нуждаят от издръжливи панталони при своята тежка работа. Първите си панталони той поръчва на шивач да бъдат направени от брезента. Първият клиент, закупил си панталоните, бил по този начин вдъхновен от покупката, че цяла нощ се шляел из града и разказвал на всекиго.

Първите панталони са към момента кафяви, направени от конопени нишки и се придържат от тиранти. Скоро Щраус стартира да употребява деним - памучен плат, който се оцветява в синьо с индиго. Ръбовете на джобовете обаче към момента са незадоволително груби за златотърсачите, които пъхат в тях всевъзможни материали от мините

През декември 1870 година на Якоб Дейвис - шивач от Рига, му хрумва концепцията да нитва краищата на джобовете на панталоните, с цел да ги укрепи. Понеже му липсват пари за патентоване на своята концепция, трансформирала се в действителност през 1872 година, се обръща към Леви Щраус, който му заема част от плата, необходим за произвеждане.

Щраус подкрепя Дейвис и получава дружно с шивача патент на 20 май 1873 година. Две заводи тогава създават дънките, а 10 години по-късно работят към този момент над 535 предприятия.

През 1902 година Щраус умира ненадейно в своята къща в Сан Франциско, където живее дружно със фамилията на сестра си Фани. Основаната през 1853 година компания, наречена „ Леви Щраус енд Ко “, Щраус оставя на своите четирима племенника, тъй като той самият няма деца.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР