На днешния ден през 1792 г. Кентъки (Kentucky, официално -

...
На днешния ден през 1792 г. Кентъки (Kentucky, официално -
Коментари Харесай

Мамутовата пещера в Кентъки е най-голямата пещерна система в света

На днешния ден през 1792 година Кентъки (Kentucky, публично - Общност на Кентъки (Commonwealth of Kentucky) става 15-ят щат на Съединените американски щати.

Общност (Commonwealth) е термин, употребен в цялостните публични наименования на четири от 50-те щата на Съединени американски щати: Вирджиния, Кентъки, Масачузетс и Пенсилвания. До 1776 година всеки от тях, изцяло или отчасти, е бил английска колония, и върху тях е оказало мощно въздействие британското общо право, отразило се в някои закони и публични институции.

Щатът Кентъки има 4 454 189 поданици, които живеят върху обща повърхност, съвсем колкото територията на България (от 104 656 кв. км). Името на щата произлиза от дума на езика на индианското племе ирокези , означаваща "ливади ". Кентъки е прочут с най-голямата пещерна система в света - Мамутовата пещера (Mammoth Cave), която е и народен парк, както и със своите конни надбягвания.

Mammoth Cave е измежду най-големите забележителности в Съединените щати. Пещерната система е дълга към 600 км, като всяка година се откриват нови разклонения.

Националният парк "Мамутова пещера " се намира в планинската верига Апалачите, в басейна на Грийн Ривър в централната част на щата Кентъки. Това е най-дългата система от пещери на Земята. Главният вход на пещерата, наименуван Бродуей, води до система от коридори, лабиринти, проходи, пропасти и зали. Те са ситуирани на пет етажа. Една от най-големите зали е известна като "Купол на мамута ", дълга е 120 м, необятна 50 м и висока 75 метра. Най-голямо е разнообразието във "Вълшебната пещера ", рядко посещавана заради неуместните подстъпи. В голямата зала "Голямата ротонда " свободно могат да се поберат хиляди гости. Други забавни зали са "Готическата катедрала ", "Балната зала " и "Гробът на великана ".

Пещерата влиза в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО на 27 октомври 1981 година и става Биосферен резерват на 26 септември1990 година.

Мамутовата пещера се е формирала в продължение на милиони години и геологическите процеси към момента не престават. Флората и фауната на пещерата са едни от най-разнообразните и богатите. Досега са документирани 130 типа, като 12 от тях са слепи (нямат очи), а някои други нямат пигмент. Около 70 типа спадат към застрашените от изгубване. Пещерата населяват птици, риби, инсекти, бозайници, растения и влечуги. Тя е дом на саламандри, жаби, речни раци, охлюви, паяци, щурци, гущери, костенурки, змии и прилепи.

Град Франкфорт (Frankfort) е столица на щата Кентъки и областен център на окръг Франклин. Градът има население от 27 621 души. Смята се, че той дължи името си на починалия преселник Стивън Франк през 80-те години на ХVІІІ век. Мястото било наречено Frank’s Ford (Брод на Франк), от което минало в днешното име. Франкфорт се разполовява от река Кентъки, която прави завои във формата на буквата S, като минава тъкмо през неговия център и обособява четири елементи на града. В него действат Щатският университет на Кентъки (Kentucky State University), който е всред историческите черни колежи и университети, както и три междинни учебни заведения.

Исторически черните колежи и университети (Historically Black Colleges and Universities, HBCUs) са особена категория висши учебни заведения на територията на Съединени американски щати, основани за обучаване на негърското (афроамериканско) население. Необходимостта от основаване на сходен жанр учебни заведения в страната е зародила по отношение на анулацията на робството в Съединени американски щати през 1865 година след довеждане докрай на Гражданската война. Тъй като негрите получили независимост, главната маса от това население попълнила пазара на евтина и неквалифицирана работна мощ. За развиване на индустрията на Съединени американски щати и за постигане на състезание в международната стопанска система на XIX век било належащо незабавно да стартира подготовката най-малко на полуквалифицирани фрагменти. Друг, по-малко положителен фактор, повлиял на основаването на сходна категория вузове, било обикновеното отвращение, заради ред аргументи, бялото население да контактува с негрите в страната.

Сред локалните забележителности в Кентъки са четири католически и баптистки църкви, както и няколко заводи за известното Kentucky Bourbon уиски . "Бърбънът " се създава от 51% царевична каша. Наименованието Bourbon произлиза от името на региона Бърбън Каунти в щата Кентъки. Американските уискита отлежават в нови бъчви от бял американски дъб, които се опушват преди приложимост. Процесът нормално трае две години, което не е законовото условие за отлежаване на елементарния бърбън, само че е най-малък период на престояване в бъчвите на стрейт-бърбъна съгласно американските закони. На процедура обаче бърбънът отлежава не по-малко от четири години.

В Кентъки е роден артистът Джон Кристофър Деп (John Christopher Depp), по-известен като Джони Деп , прочут с осъществяванията си на ексцентрични, ексцентрични персонажи като Джак Спароу във филмовата петлогия "Карибски пирати " и други функции. Работил е взаимно с режисьора и непосредствен негов другар Тим Бъртън по общо осем кино лентата. Лентите с присъединяване на Деп са отбелязали над 2.2 милиарда щ.д. в боксофис приходите на Съединени американски щати и над 5 милиарда щ.д. по света. Джони Деп е номиниран за "Оскар " за най-хубава мъжка роля трикратно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР