На днешния ден през 1769 година в Аячо е роден

...
На днешния ден през 1769 година в Аячо е роден
Коментари Харесай

На този ден е роден императорът, покорил половин Европа

На днешния ден през 1769 година в Аячо е роден френският император Наполеон Бонапарт. След идването си на власт посредством завоевания или съюзи той открива надзор над съвсем цяла континентална Западна и Централна Европа. През 1811 година Френската империя има 175 департамента с население от 75 милиона души. По това време цялото население на Европа до Урал и Кавказ е 170 милиона. Освен с военните си триумфи той е прочут с въвеждането на Наполеоновия кодекс. Този алманах закони е в основата на гражданското право на всички модерни европейски страни, в това число и на нашето.

Роден на остров Корсика, бъдещият император е националист през младите си години. Баща му - юристът Карло Буонапарте, е секретар на бореца на корсиканска самостоятелност Паскуале Паоли. Още като възпитаник във военното учебно заведение в Бриен младият Бонапарт не крие омразата си към поробителката на Корсика - Франция. „ Ще причиня на твоите французи всички вероятни несгоди ”, цитира го след години съученикът му Луи Антоан Фовле де Буриен. Наполеон приказва неприятно френски с тежък акцент, който се резервира до края на живота му. Ненавижда уроците по латински. В същото време е ослепителен математик и даже мечтае за научна кариера. На 16 години кандидатства и е отритнат за околосветската експедиция на Лаперуз. Всъщност младият Наполеон извадил шанс, тъй като експедицията в никакъв случай не се завръща във Франция.

По времето на краля кариерата на Бонапарт е в застой - липсват му връзки и родословие. Революцията обаче го прави воин. Атаката, която води против англичаните в Тулон, го трансформира от първи лейтенант в военачалник. Следват акциите в Италия и Египет. Премахва корумпирания режим на Директорията и става Първи консул. След 4 години е коронясан за император.

След като през 1813 година цяла Европа потегля на война против него, се отхвърля от императорската купа. Дошлите на негово място Бурбони за месеци стават най-омразните монарси в Европа. На 20 март 1815 императорът се завръща от остров Елба и е посрещнат като воин. Второто му царуване продължава до 22 юни същата година, когато след борбата при Ватерло се отхвърля за повторно. Умира на остров Света Елена през 1821 година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР