На днешния ден през 1503 година в Сен Реми, Франция,

...
На днешния ден през 1503 година в Сен Реми, Франция,
Коментари Харесай

14 декември - 520 години от рождението на Нострадамус

На днешния ден през 1503 година в Сен Реми, Франция, е роден аптекарят Мишел дьо Нострадам, прочут повече като Нострадамус.

Без подозрение може да се каже за Нострадамус, че изпреварва времето си, минимум във връзка с здравната си процедура. Едни от способите му за лекуване на чумата включват унищожаване на телата на умрелите, пресен въздух и чиста вода за незаразените, както и билкова запарка, богата на витамин С, за болните. За разлика от останалите доктори по неговото време, той не практикува кръвопускането.

През 50-те години на 17 век Мишел обръща тил на лекарската специалност и се отдава на окултните науки. През 1550 година издава сборник с първите си предсказания. За първи път латнинизира семейството си, като подписва алманаха с името Нострадамус. Първото издание е посрещнато благосклонно. Това го окуражава и взема решение да издава по един сборник всяка година.

Алманахът се издава до самата гибел на Нострадамус. Всяко едно от изданията включва едно общо четиристишие за годината, 12 четиристишия за всеки един от месеците и обширна публикация с предсказанията. До гибелта си той разгласява 6 388 предсказания и минимум единадесет годишни календара.

Трудът му " Предсказанията " е това, с което ние го познаваме през днешния ден. Още през 1554 година той стартира да сортира най-значимите си предсказания в алманах, в който те са разграничени на 10 секции, наречени Центурии. Някои считат, че това условно разделяне е обвързвано с интервал от 100 години. Официалната доктрина показва, че разделянето е на база броя на стиховете, включени в секцията.

Първият том с Центурии е оповестен през 1555 г, а вторият – през 1557 година Има сведения и за трети том, само че предсказанията от това издание доближават до нас посредством алманах, публикуван след гибелта му.

Нострадамус получава виденията си късно вечер, взирайки се във вода или пламъците на огъня. Понякога му оказват помощ и билкови стимуланти. Четиристишията, които написа, са отворени за всевъзможни тълкования, защото те включват анаграми, алегории и игра с думи. Някои от текстовете разказват събития, географски понятия, от време на време и съответни дати.

Има сведения, че той самичък е предсказал гибелта си. Когато на 1 юли 1566 година асистентът му му пожелава лека нощ, той се обръща към него с думите " Няма да ме откриеш жив на сутринта. " Оказва се прав. На сутринта го намират мъртъв до леглото му.

Но неговата история не свършва до тук. В началото тялото му е заровено в църквата Cordeliers of Salon. През 1700 година е преместено на друго място от градските управляващи. Върху тялото му е открита огърлица с дата 1700. В края на века, по време на Френската гражданска война група пияни бойци влизат в криптата му.

Междувременно, Нострадамус написа в Центурий 9, Катрен 7 следното:

" Мъжът, който отвори гробница, когато е открита,
и не я затвори незабавно по-късно,
Злото да пристигна при него,
а той в никакъв случай няма да може да го потвърди. "

Както се допуска, бойците, осквернили гроба на Нострадамус, попадат в засада на връщане към базата и биват избити до крайник.

През последното столетие предсказанията на Нострадамус са една от най-разискваните тематики в медиите и освен. Има основани доста филми, книги и излъчвания, целящи да покажат какво е имал поради в четиристишията си. На процедура се оказва, че огромна част от огромните събития на нашето време, та и в предишното, са били предсказани от него.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР