На днешния ден преди 73 години е открит последният участък

...
На днешния ден преди 73 години е открит последният участък
Коментари Харесай

Честит рожден ден на теснолинейката!

На днешния ден преди 73 години е открит последният сектор от линията, свързващ Банско и Добринище! През 2015 година точно на 9-ти декември беше първото наше събитие - отбелязахме 70 години жп линия от Септември до Добринище, написа Кристиан Ваклинов на страницата си в обществената мрежа.

Железопътната линия е строена на шест стадия сред 1921 и 1945 година Първата права от гара Септември до гара Велинград е въведена в употреба на 1 август 1926 година Последният сектор, който е издигнат е Банско – Добринище. Неговата дължина е 6,6 km и е открит от основния шеф на БДЖ ген. Васил Марков на 9 декември 1945 година Основният строител на железопътната линия е Трудовата тегоба, а по-късно – Строителните войски. Трасето от Банско до Добринище е построено на публични начала с доброволния труд на жителите на Добринище. Елементите и осъществяването на оборудванията по трасето в този сектор разрешават полагането на естествен (1435 mm) стоманен път, защото този сектор е част от замислената по това време естествена железопътна линия Симитли – Банско – Гоце Делчев. Тази линия има доста огромно локално значение. Чрез нея от околията на Гоце Делчев се изнася тютюн и дървен строителен материал и се внасят хранителни артикули. По това време при тежки снежни зими железопътната линия е единствената връзка с вътрешността на страната. След 2005 година е открита спирката Свети Георги.

От 1 октомври 2002 година отклонението Пазарджик – Варвара, което е с дължина 16,6 km, е закрито и след това демонтирано.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР