На днешния ден преди 20 години, с официална церемония в

...
На днешния ден преди 20 години, с официална церемония в
Коментари Харесай

За сигурността в Черноморския регион - пред БНТ говори румънският генерал Паул Хурмуз

На днешния ден преди 20 години, с публична гала в Брюксел, НАТО причисли 7 страни от някогашния руски блок, в това число България и Румъния. Северната ни съседка е измежду страните с най-силна социална поддръжка за Алианса, а на нейна територия стартира построяването на най-голямата военна база на НАТО в Европа. Тя е край град Констанца на брега на Черно море и ще може да одобри до 10 хиляди военни и техните фамилии. Какво е мястото на Румъния в обезпечаването на сигурността в района - Николай Кръстев беседва по тематиката с Паул Хурмуз, румънски военачалник от запаса, който е заемал разнообразни високи държавни и дипломатически длъжности в региона на защитата и разузнаването.

Българска национална телевизия: Благодаря Ви, господин Хурмуз, по тази причина, че гостувате на Българската национална телевизия. Кажете ми, очевидци сме на все по-голямо напрежение в Черноморския район, по какъв начин ще коментирате тази обстановка?

Паул Хурмуз: " Всъщност напрежението в Черноморския район не е от в този момент. То е от 2014 година, когато Русия реши да нахлуе в Крим, и от този момент имахме доста, да кажем, нападателно държание, изключително от страна на Руската федерация. Истинското навлизане стартира през февруари 2022 година и на процедура трансформира Черно море в сцена на военна интервенция с всички последствия, всички отрицателни последствия за целия район, в това число Румъния, България и всички други страни в Черноморския район. Това, което видяхме, изключително от предходната година, когато " Зеленият контракт " беше спрян от Москва, и офанзивите против украинската инфраструктура, изключително по река Дунав, доста покрай румънска територия, беше ескалация и непрекъснато съществуваща заплаха тези съветски активи да попаднат на територията на НАТО. Неотдавна видяхме и по какъв начин те използваха ракети по цели в Украйна, в Западна Украйна, и на процедура навлязоха на полска територия. Така че обстановката е доста рискова. Разбира се, би трябвало да предприемем всички нужни ограничения, с цел да избегнем всякаква непреднамерена ескалация и произшествия, които могат да вкарат НАТО във война с Русия. Същевременно би трябвало да покажем, че сме единни като Съюз, че се отнасяме към Черно море с цялото внимание, което заслужава, тъй че от тази позиция считам, че ограниченията, които НАТО подхваща досега, са верни, само че в действителност ще кажа също, че би трябвало да се подобрим и да се уверим, че разполагаме с верните благоприятни условия за отбрана на ползите на Румъния, България и Турция в Черно море. "

Българска национална телевизия: Възможно ли е да бъдат спрени съветските военни действия в региона? Нашите три страни (Румъния, България и Турция) могат ли да спрат съветските военни дейности в този район?

Паул Хурмуз: " Искам да кажа, че би трябвало да приемем и обстоятелството, че Украйна, без да разполага с военноморски флот, към този момент нанесе вреди на 1/3 от Черноморския им флот. В това отношение Украйна има огромен триумф. Факт е, обаче и това, че можем да чакаме, че в близко бъдеще Русия ще предприеме нужните ограничения и ще се опита, да кажем, да понижи резултата от украинските офанзиви. В това отношение Руският флот в Черно море към момента е рисков за нашите активи, изключително когато става въпрос за бъдещата употреба на природния газ, който беше открит и чийто ресурси Турция, Румъния и България имат шанса да експлоатират. Така че в това отношение ние се нуждаем от верните качества с цел да защитим нашите активи и в изключителните стопански зони. Както видяхме и беше упоменато тази заран от някои от оратори, Русия в продължение на доста месеци на процедура наложи някаква лимитирана зона в българската икономическа зона за така наречен военни действия, което на процедура визира стратегическите ползи на страната ви. Така че би трябвало да сме подготвени да защитим ползите си. В това отношение районното съдействие сред трите страни от НАТО е основно, само че също по този начин е належащо и пълноценното присъединяване на НАТО. "

Българска национална телевизия: В Румъния се построява център за образование на украинските водачи. Какво е равнището на подготвеност на този център?

Паул Хурмуз: " Центърът е подготвен. Вече започнахме да образоваме румънски водачи и водачи от други страни от НАТО. Имаме подготвеност да приемем и украински водачи, незабавно откакто те имат опция. От това, което видях, от новинарските репортажи, украинският външен министър загатна, че чакат да получат първия F16 в Украйна през това лято. Така че аз нямам самообладание да помогнем на украинските водачи с образование в румънските уреди. "

Българска национална телевизия: Във вашата страна Румъния следва да бъде построена най-голямата военна база на НАТО в Източна Европа. Какви са Вашите упования в този миг? Възможно ли е това да ограничи и спре съветската военна активност в нашия район?

Паул Хурмуз: " Преди доста, доста време започнахме да създаваме дружно с нашите съдружници уреди, които да усилят качествата на Румъния и нашите съдружници да пазят териториите на НАТО в тази част на Алианса. Така че ще кажа, че новините, които гледаме в последно време, изцяло подхождат на всички решения, които са били взети до момента. Самото развиване на този тип качества е добър метод за увеличение на възпирането и отбраната в тази част на Алианса. В същото време би трябвало да разберем, че възпирането посредством наказване към този момент не е алтернатива за никоя от страните от НАТО на източния фланг. Възпиране посредством отказване, т.е. да не се дава опция на който и да е съперник, а в това отношение приказваме за Русия, да се опита да извърши каквото и да е нахлуване против страна от НАТО. Това е верният отговор в сходна обстановка. "

Българска национална телевизия: Благодаря Ви!

Паул Хурмуз: " Благодаря Ви! "


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР