На днешния ден преди 169 години е роден един от

...
На днешния ден преди 169 години е роден един от
Коментари Харесай

169 години от рождението на Стефан Стамболов

На днешния ден преди 169 години е роден един от най-великите българи – Стефан Стамболов.

Стефан Стамболов, именуван от европейски политици и публицисти Българският Бисмарк, е роден на 31 януари 1854 година във Велико Търново. Образованието си стартира в родния си град, по-късно учи в Одеската семинария (1870-1872 г.).

След 1880 година става подпредседател и ръководител на Народното събрание. В интервала 1888-1894 година е министър-председател. Допринася за Съединението на Княжество България и Южна Румелия. Действията му по време на Съединението и рецесията след преврата от 1886 година се оказват решаващи за стабилизирането на страната и откъсването ѝ от зависимостта от Русия.

За седем години отпред на българското държавно управление Стамболов трансформира България от турска провинция, застрашена да стане съветска губерния, в съвременна европейска страна. Провежданата от него държавна политика води до плевел стопански напредък и напредък на българското обучение и просвета. Чрез политиката си Стамболов постанова политически курс, който трансформира България в първа районна мощ и подсигурява нейното преобразяване в европейски политически фактор. За страдание след неговото ръководство този курс се изоставя, България още веднъж последователно навлиза в зоната на съветското въздействие, което по-късно довежда до пагубни последствия за българския народ и страна.

На 3 юли 1895 година Стамболов е свиреп посечен с брадви от наемници измежду бял ден в центъра на София, в близост от вкъщи му. Повод за убийството му е възмездие за гибелта на Коста Паница – някогашен негов сподвижник, който взе участие в несполучлив атентат против Фердинанд I и в следствие е екзекутиран. Стефан Стамболов умира на 6 юли от тежките си рани, а брачната половинка му Поликсения не разрешава на Фердинанд да участва на погребението.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР