На днешния ден преди 142 години жителите на тогавашния Хаджиоглу

...
На днешния ден преди 142 години жителите на тогавашния Хаджиоглу
Коментари Харесай

Добрич празнува 142 години свобода

На днешния ден преди 142 години жителите на тогавашния Хаджиоглу Пазарджик посрещат освободителите си след пет века турско подтисничество. На 27 януари 1878 година съветските войски, водени от военачалник Аполон Цимерман влизат в Добруджа. Преди тази дата градът е освобождаван още три пъти във войните сред Русия и Турция – през 1774 година, през 1810 година, и трети път през 1828 г. 
Добрич е единственият български град, освобождаван от руснаците четири пъти. Земите на Добруджа са били сцена на многократни конфликти на турската и съветската войска, защото отсам минава най-краткият път към проливите, а те са били главната цел на Руската империя.
Задачата на ген. Цимерман била да заблуди турците, че военните дейности и през 1877 година ще стартират отсам, до момента в който през това време главните съветски сили навлязат на запад. На 22 юни Цимерман разполага бойците си по линията Черна вода – Кюстенджа и половин година отрядът му е в блатистата околност в делтата на Дунав и прочиства земите от черкези и башибозуци.
Тогавашния Хаджиоглу Пазарджик е бил добре укрепен и обкръжен с двойни траншеи. Пълни с оръжие били джамиите и двете християнски църкви. Боевете са се водили в покрайнините на града, където била известната Черна батарея. Нейната задача била да пази Хаджиоглу Пазарджик, защото той е със стратегическо значение, отсам е връзката към морето за възможното евакуиране през Варна.
Цимерман подрежда на военачалник адютант Константин Манзей с отряда си да прекъсне тази връзка, само че турците стартират набези в южната и източната част на града и с цел да предотврати опожаряването му, Манзей се връща назад с войските си. Това дало опция на турците да се изтеглят през нощта против, 27 януари 1878 година към Варна, запалвайки църквата „ Свети Георги “ и джамия, цялостна с муниции, в центъра на града. А сутринта градът посреща донските казаци.
Жителите на Добрич ще се поклонят днес пред паметника на ген. Цимерман. Участие в общоградското поклонение ще вземат възстановчиците от НД „ Традиция “ – РК „ 46-и пехотен Добрички полк “. С цветя ще бъдат обсипани и паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Захари Стоянов, хайдут Пею Буюклията, Иван хаджи Вълков,  Ф. М. Достоевски,  Алеята на опълченците във Военно гробище музей, Паметникът-костница на починали съветски бойци и офицери през Руско-турската освободителна война 1877-78 година, Паметникът на 122-ма незнайни съветски воини и на офицерите Петър Усяткин от 18-ти Донски казашки полк, Цезар Пташковски от 66-ти пехотен Московски полк и Герасим Кузмински от 65-ти пехотен морски полк.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР