На днешния ден православната църква чества паметта на Св.Йоан Дамаскин

...
На днешния ден православната църква чества паметта на Св.Йоан Дамаскин
Коментари Харесай

Отец Климент: Има предположение, че Света Варвара е наша сънародница

„ На днешния ден православната черква празнува паметта на Св.Йоан Дамаскин и Св. Варвара “, сподели пред БГНЕС отец Климент, който е духовник в църквата „ Преображение Господне “ в квартал Лозенец.

„ Мощите на Св. Варвара се намират в нашия храм. Те са пренесени тук през 1951 година, тъй като в нашата енория са живели доста руснаци, а от почитание към тази общественост Патриарх Алексей донася мощите “, сподели отец Климент.

Няма специфични условия, които би трябвало да съблюдават вярващите на днешната дата, а Св. Варвара може и да е имала български генезис.

„ Нека дойдат в храма, да се помолят на Св. Варвара към този момент толкоз доста епохи моли Господ за всички християни и за цялото човечество. Тя е потърпевша в Египет. В град, който се споделя Хелиопол. Има подобен град в Македония, днешната Елешница. Даже там има баня, където се счита, че е живяла Варвара. Има съмнение, че тя е наша сънародница “, съобщи Климент.

В последните години има завръщане към църквата, радва се духовникът.

„ След рухването на тоталитарния режим, който преследваше и дискриминираше вярващите, има завръщане. Един античен публицист беше споделил, че човешката душа по природа е християнска. Бихме могли да се върнем към църквата и Господ. Смятам, че би трябвало да си спомним от кое място сме паднали. Българският народ е бил богоносец. Той има доста светии и духовници. Трябва да загърбим прегрешението “, безапелационен е той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР