На днешния ден можем да си спомним за Жан Монѐ

...
На днешния ден можем да си спомним за Жан Монѐ
Коментари Харесай

Жан Моне предлага интегриране стъпка по стъпка на следвоенна Западна Европа

На днешния ден можем да си спомним за Жан Монѐ (на френски: Jean Omer Marie Gabriel Monnet) - френският бизнесмен и общественик. Считан е за един от бащите на Европейските общности.

Жан Моне е роден на 9 ноември 1888 година в Коняк - фамозната област на Франция, където се създава едноименното пиво. Както е известно, конякът е наименуван по този начин по името на град Коняк (Cognac), департамент Шарант. За да се назовава едно бренди коняк, би трябвало да е създадено от грозде от района към този град.

Както множеството селяни в региона бащата на Жан Моне - Жан-Габриел, обработва лозя и създава коняк с марката на своята фамилна компания J. G. Monnet & Co. Майката на Жан Моне - Мариа Демел, е щерка на основния технолог на "Енеси Коняк ".

През 1897 година Жан-Габриел Моне става ръководител на локалния кооператив на производителите на коняк и прави икономическа кариера, като стартира да изнася продукция в чужбина, в това число в Съединени американски щати. Заради фамилния бизнес в Америка 18-годишният Жан е изпратен в Северна Америка. Страната оказва потресаващо въздействие върху младия и безсънен французин дотам, че 30 години по-късно той взема решение да сложи Европа на пътя към основаване на Съединени европейски щати.

Преди да навлезе в политиката, живее в Лондон и Северна Америка. Неговата политическа кариера стартира по време на Първата международна война. В интервала 1914-1918 година той е финансов консултант на Алианса по отношение на доставките за провеждането на военните интервенции. От 1919 година до 1923 година Моне е заместник-генерален секретар на Обществото на народите, интернационална организация, съществувала сред Първата и Втората международна война. Нейните цели били намаление степента на въоръженост, разрешаването на интернационалните разногласия и подобряването на международното богатство. Но, както демонстрира историята, тя не съумява да се оправи с тези задания.

През Втората международна война Жан Моне е стопански консултант на държавните управления на Съединени американски щати, Франция и Англия, а след това става член на краткотрайното френско държавно управление. Навлизайки в политиката, Моне се подрежда измежду главните поддръжници на обединяването на западноевропейската тежка индустрия и става основен проектант на редица проекти и планове за постигането на тази цел. Той е създател на "Плана Моне " (1947 г.), имащ за съществена цел възобновяване на стопанската система на следвоенна Франция, което е зависело само от възобновяване на общоевропейската стопанска система. Три години по-късно Моне предлага на тогавашния външен министър на Франция - Робер Шуман, да се построи взаимно френско-германски съюз по произвеждане на въглища и стомана - така наречен "План Шуман " , който лежи в основата на Европейската общественост за въглища и стомана (ЕОВС).

На 9 май 1950 година, в тирада, въодушевена от Жан Моне, френският министър на външните работи Робер Шуман предлага Франция, Федерална Република Германия и останалите европейски страни, които желаят да се причислят, да обединят ресурсите си от въглища и стомана.

Идеята на Жан Моне е елементарна - той скъсва със старите грандиозни показа за създаване на обединена Европа внезапно, по пътя на основаване на федерация. Жан Моне чертае различен път пред европейското обединяване - то ще е еволютивно, ще стартира от една относително дребна, само че прекомерно значима и с огромно психическо значение област - въгледобивът и металургията, и, в случай че е сполучливо, ще се уголемява последователно.

Моне е татко на концепцията за консолидиране "стъпка по стъпка " на следвоенна Западна Европа. Вместо цялостна и бърза интеграция, той предлага обединяването на западноевропейските страни да стартира с дребни, скромни крачки, даващи действителни резултати, които да доведат до взаимност и единодушие сред страни - досегашни врагове.

От 1952 до 1954 година Моне е първи ръководител на Върховния орган на ЕОВС. Той учредява и Акционен комитет за основаването на Съединени европейски щати.

Жан Моне е измежду основателите на основаните през 1957 година Евроатом и Европейска икономическа общественост (ЕИО). През 1963 година е измежду първите европейци, удостоени с американския Президентски медал за независимост. През 1976 година на срещата на върха на Европейска икономическа общност в Люксембург е почетен със званието "Почетен жител на Европа ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР