На днешния ден, който съвпада с рождения ден на руския

...
На днешния ден, който съвпада с рождения ден на руския
Коментари Харесай

На този ден през 2006 година в асансьора на блока й е застреляна руската журналистка Анна Политковская

На днешния ден, който съответствува с рождения ден на съветския президент, в асансьора й в блок в Москва е екзекутирана с 4 куршума една от най-известните съветски журналистки, направила тежки разкрития за режима на Путин и Рамзан Кадиров в Чечня. 

Анна Степа́новна Политковская е руска журналистка и бранител на човешките права, известна със своята сериозна позиция към политиката на президента Владимир Путин, както и със своите военни кореспонденции от Чечня и Северен Кавказ, които описват по какъв начин съветските военни се държат с мирното население там.

На 7 октомври 2006 г. тя е убита в асансьора пред жилището, в който живее. Нейното ликвидиране провокира мощни реакции в целия свят. Според някои, то е по поръчка на съветските управляващи.

" Понякога ни назовават общество от плебеи и шепа господари и ни споделят, че постоянно по този начин ще бъде епохи. Ние също постоянно приказваме за себе си по този начин. Но не и аз. "

Думите са на Анна Политковская. Писани малко преди да бъде убита на 7 октомври 2006.

До през днешния ден няма категоричен отговор кой е поръчал нейното ликвидиране, осъществено на рождения ден на Путин. Кремъл отхвърля да има каквато и да е връзка с покушението.

" Единственият проблем на путиновската система е, че ще минат десетилетия преди да рухне, " споделя Политковская. " Макар рухването да е неизбежно, ние няма да сме живи да го забележим. Жалко, тъй като доста би ни се желало. “

Кариера

В интервала 1994 -1999 година е редактор на отдела за изключителни катастрофи в „ Общая газета “. От юни 1999 година до 2006 година тя написа карета в он-лайн вестника Новая газета и неведнъж посещава регионите на военните дейности и лагери на бежанци в Дагестан, Ингушетия и Чечня. През 2001 година тя е принудена да отлети за Виена, откакто е получила редица заплашителни имейли от офицера от ОМОН Сергей Лапин, поради свое следствие за липсващ чеченец, задържан и разпитван от него.

Политковская е създател на няколко отличени книги за войната в Чечня и режима на президента Путин, най-скорошната от които е „ Путинова Русия “. Няколко пъти е участник в договаряния за освобождение на заложници, в това число и в кризата Норд-Ост през октомври 2002 година, когато чеченски бунтовници взимат заложници в Московския спектакъл. Политковская също е деен покровител за правата на фамилиите на починалите бойци, прави следствия на корупцията във военното министерство и в командването на съветските федерални войски в Чечня.

В изявление пред английския вестник „ Индипендънт “ тя споделя, че на 1 септември 2004 година, по време на рецесията със заложниците в учебното заведение в Беслан, се е свързала с чеченските бунтовници и е съумяла да ги склони да разрешат на Аслан Масхадов, някогашния чеченски президент и размирен водач, да отиде в Беслан и да убеди терористите да освободят взетите за заложници деца. След като се качва на самолета за Беслан, тя получава мистериозно травяне. Имайки предходен противен опит, тя отхвърля всякаква храна по пътя, само че взима чай, тъй като е жадна. Тя изпада в мощно неразположение, изгубва схващане и не съумява да стигне до учебното заведение в Беслан. Причината за нейното боледуване не е открита, според Комитета за отбрана на публицистите.

На конференция за свободата на пресата, проведена от Репортери без граници във Виена през декември 2005 година, Политковская споделя: „ Хората от време на време заплащат с живота си за това, което мислят. Дори някой може да бъде погубен за това, че ме осведоми. Аз не съм единствената, която е застрашена. Имам доказателства за това. “

Дейността на Политковская е добре призната в Чечня, където тя постоянно посещава лечебни заведения и бежански лагери, с цел да интервюира ранени бойци и потърпевши от войната жители.

В книгата си „ Русия на Путин “ тя изяснява за какво не го харесва:

" За цинизм. За расизм. За бесконечную войну. За ложь. За газ в „ Норд-Осте “. За трупы почтено убиенных, сопровождающие весь его первый период. Трупы, которых могло и не быть. "

Политковская е открита убита в събота, 7 октомври 2006 г. в асансьора на блока, в който живее, в центъра на Москва. Полицията оповестява, че са открити до нея револвер Макаров и четири гилзи. „ Убиецът е стрелял в гърдите ѝ, след което е направил и втори изстрел в главата “, са пояснили проверяващите органи. В хода на следствието излиза наяве, че минимум петима души са забъркани в убийството на съветската журналистка.

Главният редактор на „ Новая газета “ Дмитрий Муратов съобщава, че в деня на нейното ликвидиране Политковская е възнамерявала да издаде публикация, описваща мъченията, които евентуално употребява чеченската работа за сигурност, известна като Кадировци и която е лоялна на про-Московския министър-председател Рамзан Кадиров. Ден откакто Политковская е открита мъртва, полицията конфискува нейния компютър и материалите от нейното следствие. Историята може да не бъде оповестена в никакъв случай. В допълнение Муратов споделя, че са изчезнали и две фотографии на мъчителите.

Прокурорът военачалник Юрий Чайка персонално следи следствието. Негови представители оповестяват, че считат за главен претекст за убийството професионалната работа на Политковская. „ Эхо Москвы “ оповестява, че милиардерът и народен представител от Държавната дума Александър Лебедев, който през юни 2006 година закупува 90 % от „ Новая газета “, е оповестил премия в размер на 25 милиона рубли (малко под $1 млн.) за информация, водеща до откриване на убийците.

Анна Политковская е заровена на 10 октомври в Троекуровското гробище в Москва, на което участват повече от 1000 души, само че не са видяни публични лица. В същия ден се отслужва молебен в Руската черква „ Свети Николай “ в София, проведен от Българското национално радио и Българската медийна коалиция, на която участват публицисти, депутати, представители на държавното управление, жители.

През май 2008 година, след извършено следствие, съветската прокуратура показва за съответен причинител на убийството Рустан Махмудов, който е разгласен за интернационално търсене.

Вашингтон. Държавният департамент популяризира документ, в който се споделя, че Съединени американски щати са шокирани и надълбоко опечалени от жестокото ликвидиране на самостоятелната съветска журналистка Анна Политковская, както и че приканва съветското държавно управление да организира неотложно и обширно следствие на това закононарушение.

Герхард Шрьодер, някогашен канцлер на Германия: „ За страдание политиците умират прекомерно постоянно, умират и в други страни. Кой знае за какво никой не пробва във всеки от тези случаи да упреква държавното управление. Тук, в Русия, точно Путин служи за това да не се случват сходни събития. “ 

Михаил Горбачов, някогашния руски президент, който се афишира за разпространение на демокрацията и прозрачността, декларира, че е обезпокоен от увеличаващата се липса на плурализъм в страната и показва поддръжката си за вестник „ Новая Газета “, като купува негови акции. Във връзка с убийството, Горбачов споделя пред съветската организация Интерфакс: „ Това е грубо закононарушение против една сериозна и професионална журналистка и храбра жена. “ „ Това е удар по цялата демократична и самостоятелна преса. Мрачно закононарушение против страната, против всички нас. “

В своя обява в Globalrus.ru, Александър Майоров отбелязва, че убийството на Политковская, което съответствува с рождения ден на Путин, е мощно неподходящо за съветските управляващи. Той планува, че западните медии ще употребяват опцията да обвинят Москва за гибелта на множеството известни фигури от съветските анти-Кремълски медии.

Аби Райт, представителя на Комитета за отбрана на публицистите, споделя: „ Тя беше неустрашима и смела журналистка, която непрестанно рискуваше живота си, с цел да предава новините от този регион. Това е разрушителен процес за публицистиката в Русия. “

„ Убийството на Анна Политковская е нахлуване против демокрацията “, се показва в официално съобщение на ръководителя на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) Рене ван дер Линден. „ Свободата на публицистите е един от стълбовете на демокрацията и по тази причина нападението против публицисти е офанзива против демокрацията “. 

Москва. На 8 октомври стотици хора и публицисти излизат в центъра на Москва, с цел да стачкуват против убийството на журналистката и против акцията на съветските управляващи срещу грузинците. Руското демократично радио Эхо Москвы описва демонстрацията, „ като най-голямата протестна манифестация на опозицията, провеждана неотдавна в Москва “.

Хелзинки. На 8 октомври се организира проява в памет на Анна Политковская пред посолството на Русия в Хелзинки, Финландия, като в нея взимат присъединяване над хиляда души. Мероприятието е проведено от Международния съюз на писателите „ Пен “. Демонстрантите упорстват за в детайли следствие на убийството.

На 8 октомври съсобственикът на съветския вестник „ Новая газета “ и народен представител от Държавната дума Александър Лебедев афишира премия от 25 млн. рубли (близо 1 млн. долара) за информация за изпълнителите и поръчителите на убийството на журналистката Анна Политковская. 

На 10 октомври на двухилядна проява в Дрезден, Германия руският президент Путин е наименуван „ палач “, до момента в който е на посещаване при канцлера Ангела Меркел.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР