На днешния ден е роден Джон Винсънт Атанасов. Той е

...
На днешния ден е роден Джон Винсънт Атанасов. Той е
Коментари Харесай

На този ден, преди 114 години се ражда човекът, който тотално промени света ни

На днешния ден е роден Джон Винсънт Атанасов. Той е американски жител от български генезис. Атанасов е математик, физик и електроинженер от български генезис, основател на първия дигитален електронен компютър.

Той е роден на 4 октомври 1903 година покрай град Хамилтън, щата Ню Йорк. Джон е първото от десетте деца на български бежанец от ямболското село Бояджик.

Висшето си обучение получава в щатския университет на Флорида, магистърска - в щатския университет на Айова и е докторант по философия в университета на Уисконсин.

След това се връща в щатския университет на Айова в град Еймс, където работи до 1945 година, в началото като учител по математика, а по-късно и по физика.

В края на 30-те години на XX век той е един от редицата учени, които търсят механически метод да се улесни решаването на огромни системи алгебрични уравнения.

Отхвърля аналоговите машини като прекомерно мудни и неточни и концентрира изследванията си върху потреблението на цифрови електронни съставни елементи.

Така през декември 1939 година дружно със своя помощник Клифърд Бери основава прототипа на първата електронноизчислителна машина (ЕИМ), изцяло приключена през 1942 година

В нея се употребяват четири напълно нови за времето си правилото на деяние: двоичен дигитален код, памет, с която може да се чете и записва неведнъж, логичен схеми като детайли на стратегиите и електронни детайли за носители на данни.

След 1945 година той посвещава остатъка от професионалния си живот на голям брой държавни и индустриални планове, като в същото време управлява две компании, учредени от самия него.

През 1941 година Атанасов демонстрира плана си на Джон Мокли, който се интересува от него. Четири години по-късно Мокли дружно с Дж. Проспър Екърт-младши патентоват ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer) и стават известни като основателите на първата автоматизирана електронна цифрова изчислителна машина.

Атанасов оспорва патента. След нескончаем правосъден развой той е приет за основател на компютъра през 1973 година

„ Екърт и Мокли не са изобретили първия автоматизиран електронен дигитален компютър, а са извлекли главната концепция за него от Джон Атанасов”, гласи заключението на съда.

През 1970 година Джон Атанасов е поканен в България от Българска академия на науките и му е връчен медал „ Кирил и Методий” - първа степен. Това е първата му премия и знак за публично самопризнание.

Най-голямото отличие през живота си обаче Джон Атанасов получава от ръцете на президента Джордж Буш - Националния орден за просвета и технология на Съединени американски щати.

Ученият, станал прочут като „ татко на компютъра”, умира на 91-годишна възраст през 1995 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР