На днешния ден - 9 юни, отбелязваме Международния ден на

...
На днешния ден - 9 юни, отбелязваме Международния ден на
Коментари Харесай

На този ден: Международен ден на приятелството

На днешния ден - 9 юни, означаваме Международния ден на другарството, разгласен от Общото заседание на Организация на обединените нации. Идеята на Световната организация за стимулиране на дружбата сред индивидите и народите не е инцидентна. Приятелството е благородното и спояващо възприятие, способно да хвърли дълготраен мост сред страните и другите култури за построяването на един кротичък и по-добър свят.

Една арабска легенда за другарството споделя за двама другари, които вървели през пустинята. По пътя избухнал спор и единият зашлевил пестник на другия. Пострадалият, без дума да обели, седнал и написал на пясъка: " Днес моят най-хубав другар ме удари! "

Продължили напред и стигнали до един оазис, където влезнали да се изкъпят. Оскърбеният другар ненадейно почнал да се дави, само че в точния момент бил избавен от другаря си. Когато се посъвзел, сграбчил камата си и написал на един камък: " Днес моят най-хубав другар ми избави живота! "

Заинтригуван, приятелят му го попитал: " Защо, откакто те нагрубих, писа на пясъка, а в този момент пишеш върху камък? "

Засмян, другарят му отвърнал: " Когато някой добър другар ни засегне, би трябвало да напишем това на пясъка, където вятърът на забравата и прошката ще го заличат. Но въпреки това, когато ни се случи нещо огромно и прелестно, би трябвало да го гравираме на камъка на сърцето, където никoй вятър не може да го заличи. ", написа obekti.bg

Събития

68 година — Римският император Нерон прави благодарение на секретаря си самоубийство, с цел да не претърпи унижението от бичуване, което го чака след загубата на властта.

1535 година — Френският странник Жак Картие става първият европеец, разкрил реката Сейнт Лорънс в Канада.

1815 година — Подписан е договорът, с който завършва Виенския конгрес, според който Русия анексира Полша, а Швейцария и Холандия получават самостоятелност.

1889 година — В Рим е открит монумент на Джордано Бруно на мястото, където е изгорял на клада като разколник.

1904 година — Лондонският симфоничен оркестър изнася първия си концерт.

1909 година — 22-годишната стопанка Алис Хайлър Рамзи става първата жена, прекосила Съединени американски щати с автомобил. Заедно с три нейни приятелки, които не знаели да карат, тя минала с автомобил " Максуел " дистанцията от Ню Йорк до Сан Франциско (3 800 благи, 6 115 км) за 59 дни.

1923 година — В Царство България е осъществен Деветоюнският прелом, посредством който е свалено държавното управление на Александър Стамболийски.

1928 година — Американците Чарлз Кингсфор-Смит и Чарлз Улм правят първия полет със аероплан над Тихия океан.

1934 година — Доналд Дък дебютира в анимационното филмче The Wise Little Hen.

1946 година — Бумибол Адулядей става крал на Тайланд — най-дълго ръководещия сега монарх в света.

1957 година — Австралийски алпинисти изкачват за първи път връх Броуд Пик (12-ият по величина в света) в Пакистан.

1958 година — Кралица Елизабет II открива публично лондонското летище Гетуик.

1967 година — Шестдневната война: На 5-я ден от войната Израелската войска лишава Голанските възвишения от Сирия.

1980 година — Народна република България открива дипломатически връзки с Гренада.

1999 година — Косовската война: Сключен е кротичък контракт сред Съюзна република Югославия и НАТО, според който югославските войски се изтеглят от Косово, а НАТО приключва бомбардировките над югославски обекти.

2006 година — Започва 18-тото Световно състезание по футбол в Германия, в първия мач домакините побеждават Коста Рика с 4:2.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР