На днешния 4 май се отбелязват 80 години от рождението

...
На днешния 4 май се отбелязват 80 години от рождението
Коментари Харесай

80 години от рождението на Георги Аспарухов

На днешния 4 май се означават 80 години от рождението на една от най-емблематичните фигури в историята на българския футбол – Георги Аспарухов.

Легендарният нападател на и националния ни тим е роден на тази дата през 1943 година. Почти цялата му кариера минава с екипа на сините, за които има 199 мача и 125 гола в елита. Той е троент първенец на страната и четирикратен притежател на Купата на България, футболист и състезател на годината у нас за 1965, осми в анкетата на „ Франс футбол “ за най-хубав състезател на континента през същата година. За представителния ни отбор Георги Аспарухов има 50 дуела и 19 попадения.

На 30 юни 1971 година автомобилът „ Алфа Ромео “, каран от иконата на Левски, катастрофира край прохода Витиня, а централният нападател и съотборникът му Никола Котков умират на място.

„ Гибелта на изтъкнатите ни футболисти хвърля в тъга освен България, само че и спортния свят. На погребението на Гунди и Котето в центъра на София се събират стотици хиляди, а всяка година 30 юни бива отбелязван като най-черния ден в историята на Красивата игра у нас “, написаха от БФС.
Сираков: Георги Аспарухов е събитие, надхвърлящо границите на играта футбол
„ Георги Аспарухов е събитие, надхвърлящо границите на играта футбол “, написа мажоритарният притежател на Левски Наско Сираков.

„ Скъпи левскари, през днешния ден следва да отбележим 80 години от рождението на иконата за генерации „ сини “ сърца – Георги Аспарухов. Легенда, останала в паметта на поколенията не просто като популярен състезател, а като събитие за спортната общност и цяла България.

За левскарите 4 май постоянно ще остане по-особена дата, паралелно с рождения ден на обичания ни клуб. Защото през днешния ден не просто почитаме незабравимата деветка, през днешния ден е следващият ден, в който ние имаме рядката опция и привилегия да се докоснем до неговото футболно и чисто човешко завещание. Защото това, което Гунди завеща на поколенията, е най-кристалният облик на левскарския дух, темперамент и полезности “, написа Сираков.
Боримиров: Георги Аспарухов е образец за левскарите
„ Георги Аспарухов е образец за левскарите във всяко естество – и като футболист, и като човек “. Това съобщи краткотрайният изпълнителен шеф на клуба Даниел Боримиров. Той присъства на първата копка на паметника на Гунди в парк „ Гео Милев “. Там имаше и много почитатели на сините, които участваха в акция за събиране на средства за паметника.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР