На днешния 25 септември Добрич празнува 79 години от възвръщането

...
На днешния 25 септември Добрич празнува 79 години от възвръщането
Коментари Харесай

На 25 септември Добрич празнува свободата си

На днешния 25 септември Добрич чества 79 години от възвръщането на Южна Добруджа в рамките на България. Анексираната от Румъния изконна българска земя е върната по силата на Крайовската конвенция от 7 септември 1940 година Този контракт поставя завършек на несправедливостта и открива трайни и интернационално приети граници с Румъния.
По силата на заповед, издадена от Борис III, елементи на Трета българска войска минават в 9 часа на 21 септември тогавашната граница с Румъния и „ завземат Добруджа в старите ѝ лимити “. Българският цар се обръща към воините си:
Офицери, подофицери и бойци,
Вамъ се падна щастието спокойно да настъпите презъ старите бойни полета, по следите на вашите татковци, които покриха българските флагове съ безсмъртна популярност. Вие влизате днесъ въ тая земя, която бе откъсната отъ Държавата ни, само че която остана неразделна и жива в сърцата ни. Не забравяйте, че Добруджа е наша освен тъй като бе откъсната отъ насъ. Тя е двойно по-наша, тъй като бе облена въ българска кръвь и пази загатна за беззаветно храбрите наши дивизии при Тутракан и Добричъ и величавите дейности на нашата кавалерия навредъ по Добруджанската низина.
Поклонете се пред паметьта на падналите за Родината герои, покажете се почтени за техъ и занесете на нашите братя радость и очакване въ бѫдещето на България. Носители на добродетелите, които от епохи красятъ българския войнъ, бѫдете почтени и за тази скѫпа намъ земя. Влезте въ нея съ братска обичь към свои и непознати, с цел да разбератъ всички, че това е наш роден край, който е билъ люлка на българщината и ще бѫде и пребѫде постоянно българска земя.
На 25 септември 1940 година жителите на Добрич посрещат челния отряд на Лейбгвардейският на Н.В. конен полк. 
Добрич празнува този ден от 1990 година, когато е маркирана 50-та годишнина от възвръщането на Южна Добруджа в рамките на България. Тогава с президентски декрет е възобновено остарялото име на града - Добрич.
По традиция празненствата и през днешния ден ще стартират с панихида за починалите за свободата на Добруджа, която ще се отслужи във Военно гробище – музей.
От 10:30 часа стартира тържественото съвещание на Общинския съвет, на което ще бъде присъдено званието „ Почетен жител на Добрич “. Тази година с него ще бъде почетен основният живописен началник на ПФА „ Добруджа “ Стоян Господинов за изключителния му принос и заслуги за запазване и развиване на добруджанските и българските обичаи, фолклор и нематериалност, за разпространение името на град Добрич и на Добруджа в страната ни и по света.
Празничният ден ще продължи с концерти, измежду които на ПФА „ Добруджа “, хор „ Лира “ при Дом за остарели хора, Духов оркестър, Веско Ешкенази и Плевенска филхармония.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР