На днешния 20 април Христо Проданов стана първият български алпинист,

...
На днешния 20 април Христо Проданов стана първият български алпинист,
Коментари Харесай

39 години от деня, в който българин покори за първи път Еверест

На днешния 20 април Христо Проданов стана първият български планинар, който съумя да се изкачи на Еверест (8848 м). Атаката е осъществена по един от най-трудните направления - Западния гребен, именуван " Жестокия път ", а в 18:15 часа  Проданов доближава до първенеца.

" Аз съм на върха, на върха съм — Христо! " - с тези думи споделя за триумфа си на останалите участници във втората национална хималайска експедиция " Еверест-84 ", които се намират в базовия лагер.

Изкачва се до върха от базовия лагер за 33 дни - което е връх за този маршрут. Но експедицията му е белязана и от други достижения. Българскитя планинар изкачва Еверест още през април, което е прекомерно рано за нормалните офанзиви на върха, и четвъртият човек, изкачил се самичък.



Според негови близки, той е носел със себе си фотография на Васил Левски и шепа пръст от гроба на най-хубавия си другар - Йордан Зашев, умрял, покрит от лавина под връх Ловница (Рила планина ) два месеца по-рано. Загубата раздрусва Проданов, който на погребението му споделя:
" Ти даде живота си за, Еверест, давам обещание ти, че ние ще бъдем на него, а с нас ще бъдеш и ти! " И той извършва обета си, без да знае, че това ще коства и неговия живот.
" Тук на върха няма нищо. Има единствено построена дребна пирамида от четири кислородни руски бутилки и руското знаме. Опитвам се да фотографирам, само че не знам дали камерата работи и по тази причина прекратявам. Мъча се да отвържа знамето и да го взема със себе си, само че не мога. Има тук едно малко късче, ще взема него. " - споделя още по станцията Христо.

Престоят му на Еверест трае 33 минути. Фатално време за тази височина и този час. Оставя  камерата си, която бива открита на 9 май, и слиза по мрачно, по пътя, по който се е качил.

Но температурите внезапно спадат и се развихря снежна стихия. Налага се Христо да бивакува навън, на височина 8700 метра. В " Зоната на гибелта ", както алпинистите назовават височината над 8000 метра.

Цяла България със спотаен мирис слуша последният диалог сред Христо Проданов и радиста Стефан Калоянов:

" - Не съм надалеч, не съм надалеч...
- Ице, ти си огромен мъж! Мъж си ти! Не заспивай, ти си българин! Не заспивай, всичко е ОК! Към тебе тичат хора! Хора тичат към теб! Моля те, не заспивай! Не зас-пи-вай! И не приказва! Не го-во-ри! "

Към него с оптималната скорост вървят Людмил Янков, Трифон Джамбазов и шерпът Ринджи. Людмил Янков катери " Жълтия пояс ", само че нощта го настига и е заставен да спре до там. Преодолял е 1400 метра денивелация с невероятна скорост, само че губи четири от пръстите на ръцете си.
В 19.45 ч. на 21 април радиостанцията на Христо Проданов се чува за финален път.

Проданов реализира заветната си цел, само че умира по противоположния път единствено ден след своя героизъм. Посмъртно е награден с медал „ Герой на Народна Република България ”, а за достижението му си спомнят и алпинисти и фенове и до през днешния ден.

Пътят на Проданов към Хималаите стартира в Карлово. Роден е в града на Левски на 24 февруари 1943 година. Завършва Висшия химико-технологически институт в София, а с алпинизъм се занимава още от юношеските си години.   Осъществил е многочислени изкачвания в планините в България, както и в Алпите, Олимп, Кавказ, Памир, Хиндукуш и... Хималаите.

По някои от последни му думи по радиостанцията се допуска, че тялото му се намира над Голямата сива кула, на към 8700 m.

  На 8 май върхът е изкачен от Иван Вълчев и Методи Савов, а на 9 май – от Кирил Досков и Николай Петков, също по Западния гребен; те слизат по класическия маршрут по Югоизточния борд, правейки траверс на масива (наричан от време на време „ Българският траверс “. След словенците и българите, никой планинар не е минал по Западния гребен.

Снимка: Интернет, bfka.org
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР