На днешната Велика събота патриарх Неофит ще оглави Светата литургия

...
На днешната Велика събота патриарх Неофит ще оглави Светата литургия
Коментари Харесай

Патриарх Неофит ще отслужи богослужението за Възкресение Христово

На днешната Велика събота патриарх Неофит ще оглави Светата литургия за Възкресение Христово /Пасха/, която ще бъде отслужена в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ".

Предвижда се празничното свещенодействие да стартира в 23.25 часа пред катедралата " Св. Александър Невски " поради ограниченията против разпространяването на ковид. В празничната литургия ще вземат участие също Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и Мелнишкият свещеник Герасим, предава Българска телеграфна агенция.

От формалната страница на Българската православна черква - Българска патриаршия /БПЦ-БП/ във Facebook ще бъде излъчено онлайн богослужението за Възкресение Христово от патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски. Литургията ще бъде излъчена директно и от Българската национална телевизия и вярващите ще могат да посрещнат Христовото Възкресение от своите домове.

За тази година Светият синод реши вечерната работа за Великден да стартира на открито - пред патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ", тъй като в първия половин час от богослужението има най-вече миряни. През тази година няма да бъде донесен Благодатният огън от Йерусалим поради ограниченията за сигурност, свързани с ковид, а средствата от полета се подаряват от БПЦ за битката против ковид. Но на богослужението пред патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " ще бъде изнесен Благодатният огън, който е непокътнат от предходната година.

Пред храма ще бъде построен специфичен подиум, на който ще бъде патриарх Неофит.

Точно в среднощ Негово светейшество ще поздрави с " Христос воскресе ", ще прозвучат Евангелието, тропарът за Възкресение, и възгласите " Христос воскресе - Воистину воскресе! ", съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата " Св. Александър Невски ". След това патриарх Неофит ще насочи своето Пасхално одобрение към българския народ.

Православната черква уважава през днешния ден Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Исус Христос, осъществено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - пъкъла. Когато Господ Исус Христос умрял като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в пъкъла, победила го и освободила пленените там души. На третия ден душата и тялото още веднъж се съединили и тялото възкръснало от мъртвите.

Велика събота е обвързвана и с недоволството и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от дамите, носещи миро. /БТА

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на изключително състояние, целящ ограничението на разпространяването на коронавирусна зараза и болестта, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на опазването на здравето са въведени редица ограничаващи ограничения в обществения и икономическия живот. Стриктното съблюдаване на напътствията на специалистите и Националния спешен щаб ще предотврати разрастването на епидемията.
Пазете себе си и се грижете за околните си!

Спазвайте хигиеничните наставления и помнете:
- избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица;
- избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си вкъщи!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР