На днешната дата в Съединените щати отбелязват национален ден на

...
На днешната дата в Съединените щати отбелязват национален ден на
Коментари Харесай

Най-желаният десерт за лятото – каква е историята на сладоледа?

На днешната дата в Съединените щати означават народен ден на ваниловия сладолед. Затова идващите минути се пригответе за сладкото ледено прелъщение. Колко калории има в един сладолед, кои са най-големите производители през днешния ден и по какъв начин можем да си приготвим най-желания десерт на лятото вкъщи?

Историята на първия сладолед  е обгърната в тайнственост, счита се че преди 5000 години в Китай се е консумирала храна от лед и сняг овкусена с портокал, лимон и зрънца от нар. Твърди се че в древността Александър Велики е обичал сладолед с мед и вино, а бащата на актуалната медицина  Хипократ е препоръчвал да се употребява студеният десерт за положително здраве.

Снимка: bTV

По-късно през XIII век Марко Поло се завръща във Венеция от своето странствуване в Далечния изток, дружно с рецепта наподобяваща сорбе от замразена примес с мляко и ориз. Постепенно леденото  наслаждение навлиза на Стария континент, само че участвало основно в кралските менюта. С рухването на кралете, менютата също се демократизират и сладоледът става обичано наслаждение на буржоазията.

Днес сладоледът се среща на всяка улица и от него се създават по хиляди килограми всеки ден.

Най-големите вносители и експортьори на сладоледи в света са Германия, Франция, Белгия. Далеч по-надолу в класацията с произвеждане от към 11 милиона кг сладолед е и нашата страна.

Най-много сладолед ядат в Нова Зеландия, Съединени американски щати и Австралия.

Снимка: bTV

Калориите в един сладолед, зависят от типа сладолед. В 100 грама ванилов сладолед има към 200 калории. Според диетолозите леденият десерт има както преимущества, по този начин и дефекти.

„ Някои от съставките на сладоледа, в случай че прекалим с тях, това може да докара до отрицателни последици върху здравето ни. По-специално сладоледът е доста сладостен. Обикновено на 100 грама сладолед се пада сред 16 и 23 грама захар. Каква е нормата и каква е рекомендацията? - 10% захар от всекидневното ни хранене можем да одобряваме, което какво значи за един човек над 18-годишна възраст към 70 кг, това са 50 грама “, изяснява диетологът доцент доктор Теодора Ханджиева-Дърленска.

Прогнозата на икономистите е, че през идващите месеци цените ще се задържат

Д-р Дърленска обаче поучава родителите да не се тормозят да дават сладолед на своите деца.

„ Млечните артикули са доста потребни за децата в детска възраст, когато децата се развиват и имат натоварен напредък. Не би трябвало толкоз да се тормозим, когато нашите деца  употребяват сладолед. За да усили своите продажби сладоледената промишленост не стопира да измисля най-различни усети за разнообразни цени. В Япония даже се създава сладолед, който печели върха на Гинес за най-скъпа цена от 6380 $. Най-ценната съставна част в рецептата е бял трюфел, дружно с два типа италианско сирене, саке и късчета злато “, прибавя диетологът.

Снимка: bTV

Много по-бюджетна версия е да си създадем сладолед у дома, по тази причина сме на посетители на кулинарния блогър Даниела Динева, която е създател на книгата „ С обич към десерта “.

Вижте по какъв начин можем да си приготвим сладолед в домашни условия във видеото .

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР