На днешната дата през 1957 г. в богат род в

...
На днешната дата през 1957 г. в богат род в
Коментари Харесай

Ражда се Бин Ладен - унищожителят на кулите

На днешната дата през 1957 година в богат жанр в Саудитска Арабия се ражда Осама бин Ладен, който по късно става терорист № 1  в света. Той е създател на организацията „ Ал Каида “, виновна за атентатите от 11 септември 2001 година в Ню Йорк, Съединени американски щати, както и за многочислени други атентати против цивилни и военни цели. Заради неговото съдействие и поддръжка за крайния джихад е лишен от саудитско поданство и отстранен от фамилията.

В листата е на Федералното бюро за следствие на 10-те най-търсени бегълци и най-издирваните терористи за образуване на атентатите през 1998 година против американските посолства в Танзания и Кения, при които умират над 200 души.
След 2001 година Осама бин Ладен и неговата организация стават основна цел на американската акция " Война против терора ". За неговото залавяне или за информация, водеща до това, Държавният департамент на Съединени американски щати афишират премия от 25 млн. $, която е удвоена на 50 милиона през 2007 година. Освен премията от държавното управление, има препоръчана премия от 2 млн. $ от Асоциацията на водачите на самолетните компании и от Асоциацията за въздушен превоз.  

Късно вечерта на 1 май 2011 година (2 май в Пакистан) президентът на Съединени американски щати Барак Обама афишира в публично послание от Белия дом, че Осама бин Ладен е погубен в Аботабад, Пакистан, от американски командоси и тялото му е в американски ръце.  След края на военната интервенция тялото е откарано в Афганистан за идентификация, а по-късно заровено, без да бъде предадено на околните му, на неназовано място в Арабско море, съгласно ислямските обичаи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР