На днешната дата през 1923 г. се ражда една забележителна

...
На днешната дата през 1923 г. се ражда една забележителна
Коментари Харесай

Библията на операта - Мария Калас и нейната пагубна любов

На днешната дата през 1923 година се ражда една забележителна жена и оперна певица - Мария Калас, трансформирала се в легенда на оперното изкуство.

Пресата постоянно я е осъждала за темпераментното ѝ държание, за хипотетичното ѝ съревнование с италианското сопрано Рената Тебалди и любовната ѝ връзка с гръцкия магнат Аристотел Онасис. Но макар че трагичният ѝ живот и персоналната ѝ покруса постоянно засенчват професионалните достижения, гласът и функциите ѝ са толкоз впечатляващи, че Ленард Бърнстейн я назовава „ Библията на операта “ , а въздействието ѝ е толкоз трайно, че през 2006 “Opera News” написа за нея:

„ Близо тридесет години след гибелта си, тя към момента е дефиницията за дива – и към момента е един от най-продаваните реализатори на класическа музика. “

Мария Калас е една от най-известните и авторитетни оперни певици на 20 век, станала известна със своето белканто, необятен диапазон и трагични тълкования . Репертоарът ѝ варира от класическите опери на Доницети, Белини и Росини, до творбите на Верди и Пучини, а в ранната ѝ кариера – и до драмите на Вагнер.
 Мария Калас Снимка: Getty
Родена на 2 декември 1923 година в Манхатън в семейство на гръцки имигранти, тя е отгледана от строгата си майка, която е желала наследник. Лица Калас толкоз е вярвала, че третото ѝ дете ще бъде момче, че след раждането на Мария, не пожелава даже да огледа новороденото в продължение на четири дни . На към тригодишна възраст геният на Мария стартира да се демонстрира, а щом схваща, че по-малката ѝ щерка също има глас, Лица стартира да я кара да пее. По-късно Калас си спомня: „ Караше ме да пея, когато бях единствено на пет, а аз мразех да пея “ . Джордж Калас не е удовлетворен, че брачната половинка му фаворитизира по-голямата им щерка и тормози непрекъснато дребната, а Лица от своя страна от ден на ден се озлобява по отношение на мъжа си и неговите чести отсъствия от вкъщи и постоянно го унижава пред децата. Бракът им продължава да се утежнява и по този начин през 1937 година Лица взема решение да се върне в Атина дружно с дъщерите си .

 Мария Калас Снимка: Getty

Връзката на Калас с майка ѝ продължава да се разрушава през годините и в разцвета на кариерата ѝ тя става обект на огромен публичен интерес, изключително след историята на корицата в списание " Time " през 1956 година, която се концентрира върху връзките им, и по-късно от книгата на Лица „ Моята щерка Мария Калас “ (1960). Мария обществено споделя, че обтегнатите им връзки са по виновност на нещастното ѝ детство, прекарано в пеене и работа по гледище на майка ѝ :

„ Сестра ми беше слаба, красива и отзивчива, а майка ми постоянно я предпочиташе. Бях грозното пате – дебело, тромаво и непопулярно. Жестоко е да накараш детето си да се усеща грозно и нежелано... Никога няма да ѝ простя, че ми лиши детството. През всичките години вместо да си играя и да раста, аз трябваше да пея и да спечелвам пари. Всичко, което направих за тях, беше най-вече положително, и всичко, което те ми направиха, беше най-вече неприятно. “

Мария получава музикалното си обучение в Гърция, където учи оперно пеене, само че кариерата ѝ стартира в Италия . Калас възражда позабравеното белканто, което е считано за доста рисково за гласа, и скоро на италианската сцена още веднъж се извършват Доницети, Росини и Верди, а след достиженията ѝ в „ Ла Скала “ в Милано , певицата се насочва към най-големите оперни подиуми в света – „ Метрополитън “ в Ню Йорк и лондонския „ Ковънт Гардън “ .

 Мария Калас Снимка: Getty

В началото на кариерата си Мария Калас е много едра жена, а по личните ѝ думи: „ Тежка, да, може да се каже. Но също съм и висока жена – 1,74 м, и тежах не повече от 91 кг. “ През 1953 и началото на 1954 тя смъква съвсем 36 кг , трансформирайки се в това, което диригентът Никола Ресиньо назовава „ евентуално най-красивата дама на сцената “ . Сър Рудолф Бинг, който помни Калас като „ чудовищно дебела “ през 1951 година, декларира, че след отслабването, Калас е била „ изумителна, изящна, поразителна жена “ , която „ не демонстрира нито един от признаците, които човек нормално намира при дебела жена, която е отслабна: изглеждаше като че ли се е родила с тази стройна и грациозна фигура и постоянно се е движела с тази грациозност. “

 Мария Калас Снимка: Getty
През 1957 година, до момента в който към момента е омъжена за Джовани Батиста Менегини, Калас се среща с гръцкия магнат Аристотел Онасис на празненство, проведено в нейна чест от Елза Максуел след зрелище в „ Анна Болейн “ на Доницети. Последвалата спекулация, която стартира на яхтата на Онасис „ Кристина “, получава необятна гласност, като нито един от двамата не крие връзката от фамилията си. Според доста източници точно Аристотел Онасис е повода Калас да се откаже от кариерата си и да се отдаде на бохемски живот – двамата са засичани всяка вечер на друго празненство, където се отдават на занимания и шампанско до сутринта, а когато Франко Дзефирели я пита през 1963 за какво не практикува пеенето си, тя отвръща: „ Опитвам се да извърша живота си като жена “ .
 Мария Калас Снимка: Getty
Според един от нейните биографи, Калас и Онасис са имали дете – момченце, което умира часове откакто се е родило на 30 март 1960 година, а също се твърди, че Калас е имала най-малко един аборт, до момента в който е била с Онасис. За да бъде с него, Мария се отхвърля от американското си поданство и приключва брака си с Менегини. Две години по-късно през 1968 Аристотел Онасис напуща Мария Калас и афишира годежа си с някогашната първа дама на Съединени американски щати Джаки Кенеди . Въпреки този удар по достолепието и възприятията на певицата, тя продължава да се среща с гръцкия магнат в Париж, до момента в който той публично е с Джаки.
 Мария Калас Снимка: Getty
Мария Калас прекарва последните си години, живеейки значително в изолираност в Париж и умира от сърдечен удар на 53-годишна възраст на 16 септември 1977 година Певицата е кремирана в гробището Père Lachaise, а прахта ѝ е открадната оттова, само че по-късно възобновена, след което напролет на 1979 е разпръсната над Егейско море край крайбрежията на Гърция по нейно предпочитание. Така една от най-великите оперни певици на 20 век си отива в самотност, изгубила гласа си, поради фрапантната загуба на тегло и бохемския метод на живот, неосъществила фантазията да има семейство и да бъде ценена и обичана – контузия, почнала от сложното ѝ детство и връзките с майка ѝ, и траяла с нелеката връзка с Онасис.
 Мария Калас Снимка: Getty
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР