На днешната дата през 1865 г. влиза в сила Тринадесетата

...
На днешната дата през 1865 г. влиза в сила Тринадесетата
Коментари Харесай

САЩ отменят робството на днешната дата

На днешната дата през 1865 година влиза в действие Тринадесетата корекция на Конституцията на Съединени американски щати. С нея се не разрешават робството и насилственият труд, като се изключи наказванията за закононарушения.

Робството е една от аргументите за Гражданската война, която избухва в Съединени американски щати през 1861 година На идната година президентът Линкълн издава „ Прокламация за освобождение на робите “, която прогласява, че от 1 януари 1863 година всички лица, които се държат в иго, в който и да е щат, популацията на който се намира в положение на бунт срещу Съединени американски щати, в този момент и вечно се афишират за свободни. Любопитното е, че 13-ата корекция е била утвърдена от 27 щата през 1865 година, което било задоволително да влезе в действие. Някои от американските щати обаче я дали своят вот чак повече от век по-късно - Кентъки през 1976 година, Мисисипи - през 1995 година

Търговията с плебеи в двете Америки продължава до края на XIX век. Робството дефинитивно е неразрешено в Куба през 1886 година и през 1888 година в Бразилия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР