На днешната дата през 1201 г. цар Калоян превзема Варна,

...
На днешната дата през 1201 г. цар Калоян превзема Варна,
Коментари Харесай

На този ден: НАТО започва бомбардировките над Югославия

На днешната дата през 1201 година цар Калоян завладява Варна, с което градът минава от Византийската империя в България. Основен източник на информация за събитието е византийският хронист и историк Никита Хониат.
Прочетете още
Обсадата стартира на 21 март, а на 24 март цар Калоян дефинитивно завладява града и го причислява към България. Битката е тежка, а Варна е бил защитаван от огромен гарнизон войски. За да съумеят да завладяват крепостта българите построяват голяма обсадна кула.

Според Никита Хониат Калоян е избил всички византийски бранители на крепостта. Това е една от повода Калоян да получи прозвището от византийнците - византино палач.

 



Днес означаваме международният ден за битката с тубекулозата. Причината е през 1882г. немският бактериолог доктор Робърт Кох афишира, че е разкрил причинителя на туберкулозата - Mycobacterium tuberculosis. Кох е почетен с Нобелова премия за медицина.

Световният ден за битка с туберкулозата се отбелязва за първи път на 24 март 1996 година по самодейност на Световната здравна организация.

През 1921г. с декрет на цар Борис III се отстранява наборната военна работа и се минава към платена доброволческа работа на войнишкия състав.

През 1923г. Гърция е провъзгласена за република. Започва така наречен Втора гръцка република. Тя обаче не просъществува дълго. Разочарованието, че мегали концепцията - обединяването на всички територии, които Гърция счита за свои и огромната меланхолия оказват съществено въздействие върху републиката. През 1935г. в Гърция е възобновена монархията.

През 1999г. НАТО стартира въздушни военни дейности против Югославия. Това е първият път, в който организацията нападна суверенна страна. Най-засегнати са столицата Белград и Нови Сад. Бомбардировките не престават до 10 юни същата година. Икономическите вреди са за близо 30 милиарда $. Загиват най-малко 1200 души, като съгласно Югославия починалите са близо 6000. Това действително поставя завършек на войната. Югославският водач Слободан Милошевич губи изборите от Воислав Кошуница, само че не признава провалянето си. През октомври той е заставен да се отдръпна след голям брой митинги в цялата страна. През 2001г. Милошевич е задържан и наказан на пожизнен затвор от Трибунала в Хага. И до ден сегашен офанзива на НАТО е считана за най-страшното деяние на организацията и слага доста въпроси. Като при бомбардировките умират и доста цивилни жители. Бомбардировките на НАТО над Югославия са най-големите бомбардировки над страна от Европа от края на Втората международна война.

Днес се навършва 92 години от рождението на американски артист Стийв Маккуин. Маккуин взе участие във филмите: Великолепната седморка (1960), Голямото бягство (1963), Аферата Томас Краун (1968), Булит (1968), Пеперудата (1973) и Ад под небето (1974).

Умира основоположникът на научната фантастика - френският публицист Жул Верн. Автор е на доста известни книги, измежду които „ Двадесет хиляди левги под водата “, „ Около света за 80 дни “, „ Тайнственият остров “ и доста други.

През 2016-а умира един от най-великите футболисти и треньори в сета нидерландската легенда - Йохан Кройф.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР