На днешната дата преди 96 години в църквата Света Неделя

...
На днешната дата преди 96 години в църквата Света Неделя
Коментари Харесай

На този ден: 96 години от кървавата баня в църквата „Св. Нед...

На днешната дата преди 96 години в църквата " Света Неделя " е осъществен най-зловещият терористичен акт в историята на България. На 16 април 1925 година група крайнолеви дейци на Военната организация на Българската комунистическа партия взривява покрива на църквата " Света Неделя " в София. По това време в нея се организира церемонията по погребението на военачалник Константин Георгиев, погубен на 14 април същата година от други дейци на комунистите.

Специалната цел на атентата е да бъдат премахнати военният и политическият хайлайф на страната, в това число цар Борис III. Планът за атентата планува първо да бъде погубен задоволително почитан човек, чието опело да събере политическия и боен хайлайф в църквата " Света Неделя ", с цел да може гърмежът да провокира по-голям резултат.

Експлозията събаря основния купол на църквата, затрупвайки вътре голям брой хора. Взривната вълна в затвореното помещение нанася спомагателни провали. При атентата умират 134 души, а ранените са към 500.

Сред жертвите на кървавата баня са 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3-има майори, 9-има капитани, 3-има депутати и голям брой жители, в това число деца. По случайност, всички членове на държавното управление се отървават единствено с леки пострадвания. Цар Борис III не е в църквата, защото участва на погребенията на убитите в атентата против него в прохода Арабаконак два дни по-рано.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР