На днешната дата преди 22 години НАТО отбеляза 50-годишнината от

...
На днешната дата преди 22 години НАТО отбеляза 50-годишнината от
Коментари Харесай

Днес се навършват 22 години от бомбардировките на НАТО срещу Югославия

На днешната дата преди 22 години НАТО означи 50-годишнината от основаването си като бомбардира суверенна Югославия без мандат от Организация на обединените нации и без последвали наказания.

Въздушните удари против остатъчна Югославия от страна на НАТО са военна интервенция, осъществена от 11 държави-членки на НАТО против Съюзна република Югославия по време на войната в Косово. Ударите стартират на 24 март 1999 и са прекъснати на 11 юни 1999 година Кодовото наименование на офанзивата е интервенция „ Съюзна мощ ", а в американския щаб тя е известна като интервенция „ Благородна наковалня ". Въздушните удари като военна тактичност се разграничават значително от стратегическите бомбардировки от времето само че Втората международна война.



За първите четири часа са изстреляни над 100 ракети от самолети „ F 16 " и „ F 117 stelt ", а други 40 са направлявани от спътници и също поразяват цели в Югославия. Поразени са летища, мостове, учебни заведения, лечебни заведения и гъсто обитаеми квартали. Сърбите стояха на мостовете с окачени цели с надпис " Аз съм сърбин, убийте ме " .

Точният брой на жертвите в тази интервенция е незнаен. Според оценките на сръбските управляващи по време на бомбардировките са починали към 2500 индивида, измежду които и 89 деца. Безследно изчезналите също са към 2000. Ранени са били 12 500 индивида. Материалните вреди от нападението съгласно разнообразни данни се прави оценка от 30 до 100 милиарда $.



Използваните бомби са с обеднен уран, като с изключение на разрушенията и човешките жертви, за десетилетие напред е нечиста почвата и водата. И през днешния ден огромен % от смъртността в Сърбия, както и в нашите погранични региони се дължи на ракови болести породени от обеднения уран.



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР