На днешната дата на много места по света се празнува

...
На днешната дата на много места по света се празнува
Коментари Харесай

Днес е Международният ден на кафето

На днешната дата на доста места по света се чества Международният ден на кафето. Кафето, наричано горивото откритие на Сатаната, е необятно известно измежду всички народи и безспорно е най-пристрастяващата топла напитка, написа gotvach.bg

Как обаче се е появило то?

Много остаряла легенда гласи, че в Етиопските планини козар на име Калди открил, че козите става много витални, откакто са похапнали листа от несъмнено дърво. Калди обяснил на игумена на локалния манастир за откритието си и двамата решили да подготвят напитка от зърната на същото дърво. Така за първи път били открити ободряващите свойства на кафето и то доста скоро се популяризирало в Арабския свят.

Хората почнали да го култивират и да го продават. Постепенно пиенето на топлата напитка се трансформирала в традиция и това станало причина да бъдат открити редица кафенета, наричани qahveh Khaneh.

До средата на XVII кафе стартира да се пие и в цяла Европа. Там обаче то бива охулено от венециански свещеници, съгласно които то е същинско горчиво откритие на Сатаната. Тяхното мнение заражда толкоз огромен спор, че се постанова папа Климент VIII да позволи свободната приложимост на тонизиращата напитка.

Кафето е втората най-консумирана напитка от хората след водата, като тази конкуренция му прави само чаят. Любопитен факт е, че годишно в света се изпиват почти 400 милиарда чашки кафе - само петролът има по-голямо икономическо значение като суровина в международен аспект. Етиопците са употребявали кафето от незапомнени времена. Арабите първи почнали да подготвят от неговите семена питието кафе. До 18 в. обаче потреблението на кафето остава прекомерно лимитирано.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР