На днешната дата е роден поетът Димчо Дебелянов, когото свързваме

...
На днешната дата е роден поетът Димчо Дебелянов, когото свързваме
Коментари Харесай

Димчо Дебелянов извън учебниците: Кои са непознатите лица на големия поет?

На днешната дата е роден поетът Димчо Дебелянов, който свързваме с доста обич и носталгия. Но какъв е оня Дебелянов, който не ни преподават в учебно заведение? Димчо Дебелянов, по кръщение Динчо, се ражда в Копривщица на 28.03.1887 година Изучаваме го като поетичен символист, само че личността му надвишава визиите от училищ.

Снимка: bTV

„ Той е бил и бурна персона. Известни са неговите визити на кръчми и заведения. Има доста бохемски истории от живота на Димчо, само че той е прочут и с несподелените любови. На едната, родителите като схващат, че тя има въодушевление по един не доста многообещаващ от финансова позиция човек я пращат в Швейцария. Другата му огромна обич за жалост се разболява от туберкулоза “, споделя Росен Петков, който е откривател на книгата като артефакт.

Снимка: bTV

Дебелянов основава едни от най-великите редове, писани на български език. Приживе остава в сянката на литературни звезди като Яворов и Траянов. Неговата първа стихосбирка „ Стихотворения “ е оповестена след гибелта му

„ Дебелянов е характерен образец за това потомство поети и писатели от 10-те и 20-те, които вършат българската литература да отиде на едно международно равнище. Началото на 20-и век е интервалът, през който и българският спектакъл, и българската литература, доближават едни забележителни върхове “, споделя Петков.

Снимка: bTV

На 29 януари 1916 година Дебелянов отпътува като доброволец на Македонския фронт с думите: „ … зная, че няма да се върна; ще блесна като звезда и ще угасна “. На втори октомври същата година пада погубен при стълкновение с английски войски покрай Горно Караджово, днешна Гърция.

„ Той някак си предсказва гибелта си. Всички тези неща, които му се струпват на душата, всички тези неудачни любовни връзки, го карат, даже без да е длъжен, да отиде на война “, изясни Росен Петков.

Спектакълът „ Дебелянов и ангелите ” е с шест номинации в най-престижните категории на премиите „ Аскеер ”

Освен със своите стихове Дебелянов ще запомним като безгрижник, хуморист, смел българин. Нестройна душа, която надживява десетки създатели и се трансформира в класик.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР