На днешната дата - 1 ноември, честваме Деня на народните

...
На днешната дата - 1 ноември, честваме Деня на народните
Коментари Харесай

На днешния ден почитаме нашите будители. Честит празник!

На днешната дата - 1 ноември, честваме Деня на националните будители.

Той е отдаден на делото на книжовниците, просветителите и борците за национално избавление, съхранили през вековете духовните полезности на нацията и нейния морал – Йоасаф Бдински, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, поп Пейо, Матей Граматик, св. Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги С. Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и още стотици радетели за българско съзнание.

За първи път празникът се празнува през 1909 година в Пловдив.

През 1922 година Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предлагането за отбелязване на 1 ноември като празник на националните будители. От 1 ноември 1923 година с декрет на цар Борис III е разгласен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 година е неразрешен.

Честването му се възобновява със Закона за допълнение на Кодекса на труда, признат от 36-то Народно заседание на 28 октомври 1992 година, когато е разгласен публично за Ден на националните будители и за задочен ден за всички образователни заведения в страната.
тагове Ден на будителите празник
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР